Minder moe bij kanker en andere ziekten

Omschrijving

De mindfulnesstraining www.mindermoebijkanker.nl is online sinds november 2009. In een negen weken durende training worden (ex-) kankerpatienten door een eigen therapeut begeleid om beter om te gaan met ernstige chronische vermoeidheid. De resultaten zijn veel belovend. De helft van de deelnemers is na afloop van de training niet meer vermoeid.

De eerste ervaringen met de internettherapie van mensen met een andere ziekte (www.mindermoebijziekte.nl) zijn positief, het aantal mensen dat heeft meegedaan is echter nog te klein om iets te zeggen over de effectiviteit van de therapie voor deze doelgroep. We verwachten dat onze therapie ook werkzaam is voor mensen met een andere ziekte dan kanker, omdat het er op lijkt dat dezelfde factoren de vermoeidheid in stand houden.

Waarom is het een innovatie?

Chronische vermoeidheid daar ben je niet zo maar vanaf. Veel mensen die kanker hebben gehad hebben jaren na de laatste behandelingen nog steeds last van ernstige vermoeidheid. De internetbegeleiding is en intensieve vorm van begeleiding met dagelijkse oefeningen. Voor clienten is het hierbij belangrijk om de eigen tijd te kunnen indelen en om niet te hoeven reizen. Dit is de eerste hulpverlening voor volwassenen met kanker die online wordt aangeboden.

Aanpak

De internettherapie is online sinds november 2009. Op dit moment vindt een RCT plaats om de effectiviteit van de begeleiding te onderzoeken.

Resultaten

De resultaten zijn veel belovend. De vermoeidheid neemt significant af en de kwaliteit van leven neemt toe. Na afloop van de training is zelfs de helft van de deelnemers niet meer vermoeid.

Geleerde lessen

Meer tijd besteden aan ontwerpfase en zorgen dat de oplossing zo flexibel mogelijk is

Reacties (0)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Je dient in te loggen om te kunnen reageren.

Heeft u een vraag over het zorginnovatieproces? Of loopt u ergens vast? Vraag het aan ons.

Nieuwsbrief