persoonlijk museum

entree persoonlijk museum

Fase

Type zorg

Zorgvernieuwer

Omschrijving

Persoonlijk Museum op internet, voor levensverhalen van ouderen. Hierin kunnen ouderen hun herinneringen kwijt, in beeld, tekst, video of door contact te leggen met mensen van vroeger.

Het Persoonlijk Museum betekent bezig zijn met je verleden. Hoe ouder je bent, hoe belangrijker dat verleden wordt. Je hecht steeds meer aan je geschiedenis en laat dat graag aan je dierbaren zien. Het Persoonlijk Museum is een mooi middel om dit verleden niet verloren te laten gaan. Ook voor vrienden, familie en verzorgers kan dit van onschatbare waarde zijn.

Ook kan het de saamhorigheid van ouderen vergroten door het delen van herinneringen met anderen. Door het praten over hun leven worden ouderen gelukkiger. En de eenzaamheid van ouderen die meer aan huis gebonden zijn kan door het Persoonlijk Museum verminderen, door herinneringen te delen met anderen in dezelfde positie en levensfase via internet.
Verder kan het gebruik van de computer en een community voor ouderen de drempel tot zorg op afstand verlagen, op het moment dat ze zorg nodig hebben.

Waarom is het een innovatie?

Het speelt in op de technologische ontwikkelingen:
• van breedband, waarbij het mogelijk is om grote hoeveelheden informatie te verwerken, op te slaan, verzenden, delen etc. ;
• De verbeterde gebruiksvriendelijkheid van tabletcomputers;
• Gebruik van beeld-TV spreekt ouderen aan. Ze vinden het fijn om hun gesprekspartner te kunnen zien. Praten (chatten) met diegenen die online zijn kan met beeld tv in het grand café van het Persoonlijk Museum.

Aanpak

We hebben met behulp van de methodiek van Service Design, waarin de eindgebruiker een grote rol heeft, het Persoonlijk Museum bedacht. Eerst zijn de inzichten van ouderen verzameld met behulp van interviews. In co-creatie sessies met ouderen gaven de ouderen aan welke onderwerpen van hun leven ze graag willen vertellen en willen delen in een Persoonlijk Museum.

Wij hebben het Persoonlijk Museum bedacht voor een zorginstelling, in het kader van het project Breedband Amersfoort. De zorginstelling zocht naar een manier om ouderen deel te laten nemen aan hun community. Uiteindelijk gaan ze zich richten op andere aspecten en niet verder met ons Persoonlijk Museum.
Wij geloven er in dat onze ouders en ouderen dit Persoonlijk Museum zeer op prijs zouden stellen. Vandaar dat we op zoek zijn naar mensen en organisaties die dit idee een warm hart toedragen, en zich -of hun netwerk- in willen zetten voor de zoektocht naar partijen die dit verder willen ontwikkelen.

Resultaten

Er is en animatievideo gemaakt, zie http://vimeo.com/25879923.

Geïnteresseerden (1)

Reacties (0)

  • Er zijn nog geen reacties geplaatst.

Je dient in te loggen om te kunnen reageren.

Heeft u een vraag over het zorginnovatieproces? Of loopt u ergens vast? Vraag het aan ons.

Nieuwsbrief