Kennisbank

Medische Inspirator prijs: Stem op het beste samenwerkingsproject tussen eindgebruiker en onderzoeker

26-10-2017

Maandag 23 oktober om 12.00 uur begon de stemronde voor de Medische Inspirator prijs 2017. Tot maandag 20 november 12.00 uur kunt u stemmen op 1 van de 3 genomineerde onderzoeksprojecten.

De genomineerden van dit jaar zijn:

Categorie eHealth: Cursus ‘Partner in Balans’ bij dementie.

Onderzoeker Lizzy Boots (MUMC) en mantelzorger Jenny Tillie-Hecker

De cursus Partner in Balans helpt mantelzorgers om te gaan met onzekerheden en vragen na een diagnose dementie. Met deze prijs willen we Partner in Balans beschikbaar maken voor partners en naasten in heel Nederland. Iedereen verdient het om in balans te zijn! Helpt u ons mee om dit mogelijk te maken?

Categorie Innovatieve Instrumenten: IV-Wear maakt een infuus draagbaar
Onderzoeker Bart Verkerke (UMCG), Melcher Frankema, Niels Weijermars, Max Heintzen (UMCG) en patiënt Dave Keijzer

IVWear ontwikkelt een draagbaar infuus, waardoor patiënten zonder infuuspaal vrij door het ziekenhuis kunnen bewegen. Beweging is tijdens de ziekenhuisopname is essentieel. Patiënten herstellen sneller en kunnen eerder uit het ziekenhuis. Het belangrijkste is dat patiënten zich minder patiënt zullen voelen. Help jij mee om onze droom te verwezenlijken?

Categorie Hulpmiddelen: Een slimme zelftest voor Adem
Onderzoeker Erik Bischoff (Radboudumc) en patiënt Joep Fleuren

Als je de chronische longziekte COPD hebt, kan een longaanval je zo benauwd maken dat ziekenhuisopname nodig is. Met onze slimme zelftest kun je op tijd een longaanval herkennen en daarop reageren. Zo kun je ziekenhuisopname voorkomen. Als wij winnen, kunnen we onze zelftest verder ontwikkelen voor alle COPD-patiënten. ?

Vraaggestuurd innoveren

Met de Medische Inspirator Prijs wil ZonMw de samenwerking tussen patiënt en onderzoeker stimuleren. Door een onafhankelijke vakjury zijn drie onderzoeksprojecten uit de 21 inzendingen genomineerd. Een vereiste voor deelname is dat de samenwerking tussen onderzoeker en patiënt, mantelzorger of andere eindgebruikers van de zorg duidelijk zichtbaar is.

Vervolgens worden de drie genomineerden begeleid in het maken van een promotievideo waarin zij duidelijk uitleggen hoe hun onderzoeksvoorstel eruitziet of werkt. Door patiënten, mantelzorgers of andere verzorgenden van de zorg te betrekken in het onderzoeksproces ontstaat er een completer beeld van wat er in de praktijk nodig is. Patiënten, mantelzorgers en verzorgenden kunnen goed aangeven waar zij behoefte aan hebben en op deze manier wordt er vraaggestuurd geïnnoveerd.

Meer informatie

Uit vorige edities blijkt dat deelname aan de Medische Inspirator Prijs de deelnemers veel heeft gebracht. Zij hebben meer bekendheid voor hun aandoening gekregen, er zijn nieuwe samenwerkingsverbanden ontstaan, ze hebben veel morele steun ontvangen, veel nieuwe leden voor de patiëntenvereniging en nieuwe schenkingen of leningen voor onderzoek.

Meer informatie over de drie projecten en de mogelijkheid om te stemmen vindt u op de website van MPNN. Op donderdag 23 november zal op het VSNU Impact festival bekendgemaakt worden wie van de drie onderzoeksprojecten ervandoor gaat met de eerste (€75.000), tweede (€50.000) en derde prijs (€25.000).