Kennisbank

Gebruiken: Ik wil aan de slag met een innovatie die door iemand anders is ontwikkeld

De uitdrukking ‘Niet het wiel opnieuw uitvinden’ bestaat niet voor niets. Er worden tal van innovaties ontwikkeld die goed te gebruiken zijn door anderen. Maar kunt u zomaar aan de slag met die app die te downloaden is, of die nieuwe en snelle test? Niet alleen moet u dan rekening houden met dingen als eigendomsrecht, maar bijvoorbeeld ook: hoe veilig is het gebruik? En wie is wanneer aansprakelijk?

Ik wil het product gebruiken

Software die diagnostisch of therapeutisch wordt ingezet, maar ook in het geval van preventie of bewaking, valt onder de wet medische hulpmiddelen en moet als zodanig in het juridische kader worden geplaatst.

Het is niet altijd eenvoudig om te achterhalen of een product voldoet aan de wet- en regelgeving en bovenal of het veilig is. Een CE-markering betekent bijvoorbeeld dat het product is geproduceerd volgens de geldende Europese normen, maar zegt vaak nog niet veel over de veiligheid van het gebruik ervan. Het is dus belangrijk om na te gaan of het product voldoet aan geldende veiligheidseisen. Hierbij kunt u ervan uitgaan dat hoe ingrijpender (vaak invasiever) de innovatie, hoe hoger het veiligheidsrisico (en dus meer reden om e.e.a. goed uit te zoeken).

Fouten maken is menselijk. Maar wanneer is wat nou wiens fout, en was dat dan ‘per ongeluk’ of te wijten aan ernstige nalatigheid? Indien professionals met een medisch hulpmiddel - hetzij een implantaat, hetzij software - aan de slag gaan, is het de verantwoordelijkheid van de professional om te zorgen dat het naar behoren functioneert. Natuurlijk kan niet worden verwacht dat iedere professional alles checkt, maar het is daarom van belang om goede contracten op te laten stellen over wie wanneer en waarvoor aansprakelijk is. Zorg dus dat je advies hierover inwint bij bijvoorbeeld een juridisch adviseur. 

Zorgvernieuwer wetgeving