Nieuws

"Artsen en patiënten moeten hun weg vinden in eHealth"

23-01-2013

eHealth moet toegankelijker worden voor patiënten. En artsen moeten leren deze technieken efficiënter in te zetten. Dat zegt Lisette van Gemert-Pijpen, universitair hoofddocent eHealth aan de universiteit Twente tegen Harmke Pijpers van BNR.

Medici zijn vaak nog niet toegerust om de kwaliteit van de zorg te garanderen via technologie. Volgens Brart Brandenburg, eHealth-specialist en voormalig huisarts, is het nu ook nog niet aantrekkelijk voor artsen om met eHealth te werken. "Voor twitteren krijgen we niet betaald en de vergoeding voor een e-consult is twee keer zo goedkoop als een normaal consult."

Van Gemert stelt dat niet alle doelgroepen bekend zijn met de digitale mogelijkheden. Vooral mannen en allochtonen weten niet dat er Twitter-spreekuren zijn en e-consults. Daarnaast zijn sommige eHealth-toepassingen niet altijd motiverend voor patiënten. Als voorbeeld noemt Van Gemert een diabetespatiënt die de hele dag wordt omringd door applicaties die vertellen dat hij ziek is."Hier valt nog veel winst te boeken."

Om eHealth te versnellen, moeten overheid en bedrijfsleven meer innovatiegeld beschikbaar moeten stellen. Een goede link tussen wetenschap en praktijk helpen innovaties sneller van de grond te komen.

Bron: BNR

Tips?

Heeft u een tip voor nieuws? Laat het ons weten via zvi@zonmw.nl.

Zorg voor innoveren poppetje