Nieuws

eHealth nog onvoldoende benut volgens eHealth-monitor 2017

eHealth monitor 2017
27-11-2017

Zorggebruikers weten vaak niet wat er allemaal mogelijk is op het gebied van eHealth, en voor zorgverleners is het vaak niet duidelijk hoe ze eHealth toepassingen kunnen inzetten. Hierdoor blijft het gebruik ervan achter bij het aanbod, en blijft opschaling van toepassingen vaak uit, volgens de eHealth-monitor 2017 van onderzoeksinstituten Nictiz en NIVEL.

Zij stellen dat er de afgelopen jaren grote stappen zijn gezet op het gebied van eHealth. Zo wordt er meer onderzoek gedaan naar de effecten van eHealth-toepassingen, is het aanbod van online contactmogelijkheden toegenomen en bieden medisch specialisten en verpleegkundigen steeds vaker online inzage in het medisch dossier. Toch blijft het gebruik van deze mogelijkheden achter in de dagelijkse praktijk.

Nut en noodzaak van eHealth

Nictiz en NIVEL doen een aantal aanbevelingen om het gebruik van eHealth te stimuleren. Zo zou de overheid en ICT-leveranciers moeten zorgen dat patiëntgegevens altijd beschikbaar en up-to-date zijn, en kunnen zorgaanbieders helpen bij het verhelderen van ‘nut en noodzaak’ van eHealth voor patiënten. De onderzoeksinstituten pleiten ook voor meer wetenschappelijk onderzoek naar de succes- en belemmerende factoren bij het gebruik van eHealth.

Zorg voor Innoveren helpt!

Ben je zelf zorgverlener en loop je ook weleens vast bij het gebruik van eHealth? Wil je weten hoe je eHealth toepassingen succesvol kunt inzetten? Houd dan Zorg voor Innoveren in de gaten. Komend jaar zal Zorg voor Innoveren zich richten op het gebruik van eHealth voor de zorgverlener. We beginnen in februari met het innovatiecafé over implementeren. Kijk hier voor meer informatie over het evenement en meld je aan!

Tips?

Heeft u een tip voor nieuws? Laat het ons weten via zvi@zonmw.nl.

Zorg voor innoveren poppetje