Nieuws

Ggz-instelling Lentis start met beeldschermzorg

21-01-2013

Ggz-instelling Lentis introduceert beeldbellen. Eerst voor de volwassen ambulantenzorg, volwassenzorg met hulp aan huis en zorg voor demeterenden. Volgens Cid Berger, programmadirecteur eHealth, maakt beeldbellen de zorg veel toegankelijker.

Berger meldt op Medical Facts dat een deel van de reguliere contactmomenten wordt vervangen. Dat heeft ook gevolgen voor het karakter van de zorg. "Nu is er minder, maar wat langer contact. Straks is er sprake van frequenter contact dat korter duurt. We verbreden het zorgspectrum en brengen meer variatie aan. Ook kunnen we de zorg nog beter aansluiten bij de specifieke behoefte van onze cliënten."

Als techniek maakt Lentis gebruik van PAL4-iPad. Drie teams op het gebied van volwassen ambulantenzorg, volwassenzorg met hulp aan huis en zorg voor dementerenden gaan ermee aan de slag. Bij dat laatste kan beeldschermzorg voor bijvoorbeeld een gevoel van veiligheid zorgen bij mantelzorgers. Als ze vragen hebben, pakken ze de PAL4-iPad erbij en kunnen ze laagdrempelig vragen stellen. Ze hoeven niet te wachten tot er iemand aan huis komt.

Beeldschermzorg heeft daarnaast meer voordelen. Zo hoeven zorgverleners niet altijd fysiek bij iemand langs. En als ze wel ter plekke zijn en blijkt dat specialistisch advies nodig is, dan kunnen ze de iPad erbij pakken om contact te maken met een specialist. De cliënt kan meekijken. Zo hoeven cliënten geen maanden te wachten voor een afspraak. Bovendien is multidiciplinair overleggen mogelijk.

Cliëntenraden en familieleden reageerden positief op het proefproject. Ook de medewerkers van Lentis zien toegevoegde waarde. "Dit is niet iets dat we zelf even hebben bedacht. Met elkaar hebben we aan het begin van het traject grote brainstormsessies belegd waarin veel ideeën werden geopperd. Beeldschermzorg stond bij veel mensen bovenaan de agenda."

Tips?

Heeft u een tip voor nieuws? Laat het ons weten via zvi@zonmw.nl.

Zorg voor innoveren poppetje