Nieuws

Informatie over deelsessies PatiëntenTOP

04-04-2017

Het Muntgebouw in Utrecht is op 11 april het podium voor de PatiëntenTOP. Er is een gevarieerd aanbod aan sessies en sprekers vanuit het perspectief van de patiënt, zorgverlener én zorgvernieuwer. Na een plenair programmaonderdeel gaan we in deelsessies uiteen. Er zijn twee sessierondes met vier verschillende sessies, u kunt er dus twee kiezen. De aanmelding vindt plaats bij de ontvangst op 11 april. Om deze keuze voor u te vergemakkelijken, is hier alvast meer informatie.

Sessie 1: Het juiste aanbod als je niet weet wat de vraag is

Maartje Geerts en Ward van Loon, Bol.com 

Bol.com, de winkel van ons allemaal! Dus ook van patiënten die op zoek zijn naar hulpmiddelen. Maar hoe vind je als patiënt het juiste hulpmiddel? Is iedereen uniek of kom je een heel eind met een gemene deler? Hoe zoek je als patiënt op een website en waar heb je behoefte aan? Op al deze vragen wordt ingegaan tijdens deze sessie. Door middel van stellingen gaan we met elkaar in discussie en laten we zien hoe wij als e-commercepartij inspelen op de vragen uit de markt. Als voorbeelden gebruiken we onze lessons learned uit andere categorieën. De hulpmiddelenwinkel van bol.com en haar partners is in een opstartende fase dus tips en tricks zijn welkom!

Sessie 2: Protocol los: iedere patiënt z’n eigen plan!

Een praktijkvoorbeeld van bevordering van zelfmanagement bij patiënten met diabetes type 2

Sytske Verbruggen en Karin Busch, Protocol los

Er is steeds meer aandacht voor ‘zorg op maat’, waarbij de patiënt zelf de regie voert. Dat vraagt echter ook een andere benadering door de zorgverlener. Een patiënt kan pas zelf de regie nemen als de zorgverlener daar ruimte en handvatten toe biedt. De Eerstelijns Zorggroep Haaglanden stelt vijf huisartsenpraktijken in de regio Haaglanden in de gelegenheid om bij diabetespatiënten het standaard zorgprotocol los te laten. Daarnaast krijgen zij de ruimte om een zelfmanagementinterventie naar keuze te implementeren. Dit draagt tevens bij aan gezamenlijke besluitvorming. Het project wordt wetenschappelijk geëvalueerd in samenwerking met het LUMC. We delen graag onze eerste ervaringen.

Sessie 3: Twee inspirerende voorbeeldinnovaties (informatie hieronder)

Sessieronde 1: Beter na Borstkanker en Daybook

Sessieronde 2: GroovTube en Beter na Borstkanker


Redesign your life, nazorg voor en door jonge vrouwen na borstkanker

Marieke Veldema, Beter na borstkanker

Per jaar krijgt 1 op de 7 vrouwen borstkanker. Waarschijnlijk ken je vrouwen die worstelen met de impact van het traject. Zij willen maar een ding: “er weer zijn”! Samen met lotgenoten co-creëert Beter na Borstkanker een programma dat jonge vrouwen in drie stappen ‘back-on-track’ helpt. We combineren bekende coachingsmodellen met design thinking methoden waarbij de vrouwen centraal staan. Door het gesprek anders te voeren en gerichte tools te geven, denken we de sleutel te hebben gevonden daar waar andere zorgaanbieders nog worstelen. In 2017 gaat BnB op tour! 200 vrouwen gaan hun beste nazorgtraject ontwerpen. Denk je mee hoe we dit voor elkaar krijgen? Een minicursus leven na borstkanker en design thinking.

Daybook  - Ontwikkeld vanuit het perspectief van de gebruiker

Martijn Volkers, Daybook

Daybook is een online dagboek waarin je je stemmingen kan vastleggen, die je vervolgens kunt delen met je behandelend huisarts of psycholoog. Daybook is bedacht en ontwikkeld door Martijn Volkers tijdens een moeilijke periode in zijn leven. Ontstaan vanuit één gebruiker is het nu van veel gebruikers. In 2014 won het de ‘European best practice innovatieprijs’. Door de ervaringen van gebruikers blijft Daybook zich ontwikkelen en kan elke gebruiker beschikken over een eigen Daybook-oplossing. Oprichter Martijn Volkers vertelt ons over het ontstaan van het idee en de aanpak om dit idee te ontwikkelen. Hij deelt met ons zijn lessen én struikelblokken in dit proces.

GroovTube - Een uniek therapeutisch hulpmiddel ontwikkeld en doorontwikkeld op de werkvloer

Ruud van der Wel, GroovTube

Ruud van der Wel werkt als ademhalingstherapeut bij Rijndam Revalidatie in Rotterdam. Hij werkt daar met kinderen met een ernstige lichamelijke beperking. De meeste van zijn cliënten lijden aan een progressieve spierziekte. In de presentatie maakt u vooral kennis met de eindgebruikers. Gehandicapte jongeren hebben een belangrijke rol gespeeld bij de innovatie waarbij de therapieruimte veranderde in een waar testlaboratorium. De GroovTube is een uniek hulpmiddel om op een speelse manier de ademhaling te oefenen met de iPad. Ruud is tevens eigenaar van het “assistive technology” bedrijf Audio Rhoon en de oprichter van stichting My Breath My Music.

Sessie 4: eHealth4All – Op weg naar eHealth voor iederéén!

Chandra Verstappen van Pharos en Rob Neeter van Zorganimaties / de Kijksluiter

eHealth is niet meer weg te denken. En we werken aan toename van het gebruik om de zorg te verbeteren en zelfmanagement te bevorderen. Bestaande eHealth-toepassingen zijn vaak (nog) niet toegankelijk voor iedereen. Veel mensen met een laag opleidingsniveau, beperkte gezondheidsvaardigheden of een migrantenachtergrond hebben moeite met lezen of schrijven en kunnen de informatie via websites en apps vaak niet vinden, begrijpen en toepassen. Terwijl eHealth hét middel kan zijn om juist deze mensen goed te informeren en te ondersteunen over preventie, zorg en gezondheid. Meer weten over laaggeletterdheid en beperkte gezondheidsvaardigheden? Hoe betrek je deze doelgroep bij het ontwikkelen van je innovatie? Nieuwsgierig naar de praktijkervaringen van prijswinnaar Zorganimaties van Kijksluiter?

Tips?

Heeft u een tip voor nieuws? Laat het ons weten via zvi@zonmw.nl.

Zorg voor innoveren poppetje