Nieuws

Online dagboek voor patiënten

17-01-2013

Stichting Parlandi introduceerde een digitaal dagboek, waarmee patiënten met een ernstige ziekte of traumatische ervaring hun ervaringen kunnen opschrijven. Het online dagboek wordt bijgehouden op een afgeschermde website, die niet zichtbaar is voor buitenstaanders. Ook is het dagboek niet te vinden op zoekmachines.

Voor patiënten met een ernstige ziekte of een traumatische ervaring is de vraag: ‘Hoe gaat het met je?’ niet zonder lading. In het begin zijn patiënten steeds opnieuw genoodzaakt hun verhaal te doen, terwijl ze juist even aan iets anders wilt denken. Maar naarmate de tijd verstrijkt, gaan mensen bewust de vraag uit de weg, durven ze minder snel op de patiënt af te komen of vermijden ze zelfs de conversatie helemaal. Parlandi is een laagdrempelig medium om ervaringen met anderen te delen en de mantelzorg te vereenvoudigen. Daarnaast stellen de initiatiefnemers dat het dagboek helpt sociaal isolement te voorkomen. Tot slot kan Parlandi ook dienen als middel voor ouderen die wat minder mobiel zijn en toch contact willen houden met kinderen, kleinkinderen en kennissen.

Niet steeds hetzelfde verhaal

Om verhalen te delen, kan de eigenaar van het dagboek toegang geven aan vrienden en familie. Die kunnen dan op de website lezen hoe het met hem of haar gaat. Het voordeel is dat de schrijver niet steeds aan iedereen hetzelfde verhaal hoeft te vertellen. Bovendien geeft een Parlandi ook aanleiding om bij een volgende ontmoeting te praten over andere, minder beladen onderwerpen – de vakantieplannen, de nieuwe bank of die ene mooie film.

De initiatiefnemers

Parlandi.org is opgezet en wordt beheerd door de Stichting Parlandi. De stichting is opgericht door vijf mensen die werkzaam zijn in het bedrijfsleven, maar graag iets terug willen doen voor de samenleving. De stichting heeft geen commerciële doelstelling, maar richt zich puur op het creëren van een digitaal platform voor mensen die met kanker of een andere ernstige aandoening zijn gediagnosticeerd en die de ogenschijnlijk eenvoudige vraag 'Hoe gaat het met je?' als een last ervaren.

Bron: Parlandi

Tips?

Heeft u een tip voor nieuws? Laat het ons weten via zvi@zonmw.nl.

Zorg voor innoveren poppetje