Nieuws

Uw vraag, ons antwoord: Met wie onderzoek doen?

03-07-2018

Zorgvernieuwers willen niets liever dan hun innovatie succesvol laten landen in de dagelijkse zorgpraktijk. Maar zonder uitvoerig onderzoek lukt dat niet. Geen ervaring met onderzoek? Je kunt met meerdere partijen optrekken om onderzoek naar bijvoorbeeld het businessmodel, of de prestaties van je innovatie uit te voeren.

Uw vraag:
‘Voor mijn opleiding Technical Entrepeneurship ben ik een zorginnovatie aan het ontwikkelen voor ziekenhuizen. In mijn gesprekken met zorgverleners krijg ik positieve reacties op mijn innovatie, maar zij vragen ook om bewijslast. Ik realiseer me dat ik onderzoek moet uitvoeren om de prestaties van mijn innovatie in kaart te brengen. Wil ik opschalen dan heb ik een investering nodig. Én dus een goed business model. Wie kan mij helpen met het uitvoeren van deze onderzoeken?"   

Ons Antwoord:
‘Er zijn verschillende soorten partijen waar je als zorgvernieuwer terecht kunt als je onderzoek wilt (laten) doen, zowel op het gebied van business modeling, de zorgpraktijk als de technologie. Ons kennisbankonderwerp ‘Onderzoek’ verwijst je naar de juiste partner. Om je alvast een beeld te geven, hieronder een overzicht van de soorten partijen die je kunnen helpen.

Universiteiten en Universitair Medische Centra
Wil je als zorgvernieuwer je zorginnovatie verder brengen door wetenschappelijk onderzoek te laten doen? Dan kun je terecht bij de Nederlandse universiteiten en universitair medische centra die steeds meer – betaalde -  onderzoeksopdrachten voor het bedrijfsleven doen.

Topklinische opleidingsziekenhuizen
Naast de UMC’s zijn er in Nederland ook 26 Top Klinische Opleidingsziekenhuizen waar wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan in samenwerking met bedrijven en zorgvernieuwers.

Hogescholen en lectoraten
Ook bij de 36 hogescholen in Nederland kun je als zorgvernieuwer terecht om onderzoek te laten doen op het gebied van business modeling, de zorgpraktijk en de technologie van je innovatie. Het onderzoek op hogescholen in vooral praktijkgericht, zij het op wetenschappelijke basis. Onderzoek op hogescholen is grotendeels georganiseerd in lectoraten.

Publiek-private samenwerkingsverbanden
Veel partijen die innovaties in de zorg ontwikkelen, implementeren en opschalen hebben zich verenigd in (vaak regionale) publiek-private samenwerkingsverbanden om innovaties op het gebied van zorg en welzijn te versnellen. Deze netwerkorganisaties, waar vaak onderzoeksinstellingen ook deel van zijn, kunnen jou verwijzen naar de juiste partijen voor je onderzoek.

Commerciële Partijen
Afhankelijk van het onderzoek dat je als zorgvernieuwer nodig hebt, kun je ook terecht bij de vele commerciële onderzoeks- en adviesbureaus en natuurlijk ZZP’ers die zijn gespecialiseerd in zorg- en welzijnsonderzoek. Allen hebben hun eigen expertise.’

Tips?

Heeft u een tip voor nieuws? Laat het ons weten via zvi@zonmw.nl.

Zorg voor innoveren poppetje