Nieuws

Zorg voor innoveren blikt terug op de eHealthweek 2018

01-02-2018

Vorige week was het eHealthweek. Een fantastische week waar uiteindelijk 255 activiteiten - door heel Nederland en voor jong en oud - zijn georganiseerd! Zorg voor innoveren organiseerde op donderdag in de Zorginnovatiewinkel in Rotterdam het event: 'eHealth, top of flop?'.

In twee minuten presenteerden acht zorgvernieuwers hun eHealth product aan een publiek van patiënten, zorgverleners en andere geïnteresseerden. Vervolgens werd gestemd: is dit een zinvolle innovatie? Zou je het zelf kopen/gebruiken?

Pitches

Zo maakten we kennis met zorgavatar Anne, een mooi voorbeeld van kunstmatige intelligentie. Anne verschijnt thuis op je scherm en vertelt jou welke afspraken je vandaag hebt en wanneer je welke medicijnen moet nemen. Ook de Homy app kwam pitchen. Homy is een klein apparaat dat in de meterkast het stroomverbruik meet en zo het leefpatroon bijhoudt. Bij een afwijkend patroon zendt het een signaal uit naar de cliënt en/of verzorger. Zo kun je zien of iemand zijn dag- en nachtritme verwart (dementie?), ’s ochtends niet ontbijt (lukt niet om op te staan?), ’s avonds niet thuiskomt (verdwaald?) of de hele nacht de verlichting aan laat (angstig?).

Hoewel er zeker kritische vragen waren vanuit de zaal, werden alle innovaties als een Top geclassificeerd. Wel waren er nog vragen en opmerkingen: is de prijs niet erg hoog? Is het wel echt iets dat gebruikers willen? Is het niet te ingewikkeld? Waardevolle opmerkingen en tips voor de zorgvernieuwers.

eHealth: net zo simpel als het klinkt

Hoe belangrijk het is dat ook zorgverleners meer kennis maken met eHealth innovaties werd duidelijk uit het verhaal van Yvonne Schoolderman. Zij is zelf chronisch ziek en constateert in haar dagelijks leven dat de zorgverlener nog te weinig gebruik maakt van de mogelijkheden van eHealth.

‘Ziek zijn kost al zoveel energie. Gebruik eHealth als middel om efficiënter te communiceren, tussen zorgverleners onderling én richting de patiënt. Zet het in voor e-consults (Skypen is niet nieuw), telemonitoring (ik kan mezelf ook thuis wegen) en het uitwisselen van medicatieoverzichten (altijd kopietjes op zak hebben is wel erg achterhaald). Het klinkt zo simpel en dat is het ook. eHealth kan écht het verschil maken’, aldus Yvonne.

Samen werken aan eHealth

Dankzij de eHealthweek en de georganiseerde activiteiten hebben we samen veel mensen kunnen informeren over de toepassingen en kansen van eHealth. Wilt u meer weten over eHealth? Bekijk dan onze website

Tips?

Heeft u een tip voor nieuws? Laat het ons weten via zvi@zonmw.nl.

Zorg voor innoveren poppetje