Nieuws

Zorginstituut start project Regie op Registers voor dure geneesmiddelen

08-04-2019

Steeds vaker worden dure specialistische geneesmiddelen op de markt toegelaten terwijl er nog onzekerheid is over hun (kosten-) effectiviteit, de juiste plaatsbepaling in de behandeling of de juiste indicatiestelling. Deze middelen stromen echter vaak automatisch het basispakket in. Het Zorginstituut start daarom met het project ‘Regie op Registers voor dure geneesmiddelen’.

Het doel van dit project is om uitkomsten van de behandeling met nieuwe medicijnen in de praktijk te kunnen meten. Hierbij gaat het onder andere om regie op het structureel vastleggen van informatie uit de klinische praktijk in deze registers.

Effectieve zorg

Om de beste zorg voor de beste prijs te garanderen, wil het Zorginstituut bevorderen dat nieuwe innovatieve geneesmiddelen snel aan de juiste patiënten kunnen worden aangeboden. Aan de andere kant moeten dure geneesmiddelen kunnen worden beperkt tot alleen patiënten voor wie de behandelingen effectief zijn. Door de ontwikkelingen rondom dit soort geneesmiddelen groeit de behoefte om de effectiviteit, de kosteneffectiviteit en (bij)werkingen in de praktijk goed te blijven volgen. Om de kwaliteit van de zorg voor de patiënt te blijven verbeteren en de houdbaarheid van ons systeem te bewaken, is dit heel belangrijk. 

Meer weten?

Hoe gaan de registraties in z'n werk? Lees verder op Zorginstituutnederland.nl.

Tips?

Heeft u een tip voor nieuws? Laat het ons weten via zvi@zonmw.nl.

Zorg voor innoveren poppetje