Subsidies en financiële regelingen

Welke soorten subsidies en regelingen zijn er voor ondernemers in de zorg?

De overheid helpt ondernemers op verschillende manieren. Soms krijg je geld of een lening. Maar de overheid helpt ook door bepaalde zaken makkelijker te maken, of door je voor te stellen aan mensen die je met jouw plannen kunnen helpen. 

Er bestaan veel vormen van ondersteuning door de overheid. Bij een subsidie krijg je financiële steun van bijvoorbeeld de rijksoverheid, de provincie of een gemeente. Die financiële steun kan verschillende vormen hebben. Soms krijg je geld, maar het kan ook zijn dat je minder belasting hoeft te betalen, of dat je tegoedbonnen krijgt, waarmee je bijvoorbeeld een adviseur kunt inhuren. Andere vormen van ondersteuning zijn kredieten en leningen, borgstellingen en garantstellingen, fiscale voordelen, samenwerkingsprogramma’s, uitkeringen en prijsvragen. 

Lees meer over de soorten subsidies en regelingen.

Met welke subsidie of regeling kan ik mijn innovatie ontwikkelen/opschalen?

Er bestaan verschillende kalenders die een overzicht bieden van beschikbare subsidies en regelingen.

Landelijke regelingen

ZonMw stimuleert met allerlei subsidieprogramma’s de totale innovatiecyclus. Van fundamenteel onderzoek tot implementatie van nieuwe behandelingen, preventieve interventies of verbeteringen in de structuur van de gezondheidszorg. 

Het Agentschap SZW is onderdeel van het Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en voert (Europese) subsidieregelingen uit op het gebied van sociaal economisch beleid. 

In deze subsidiewijzer vind je alle subsidies en regelingen die open staan voor het indienen van een aanvraag. RVO voert deze subsidies en financieringsregelingen uit in opdracht van diverse ministeries en de Europese Unie.

NWO financiert wetenschappelijk onderzoek, geeft sturing aan de Nederlandse wetenschap via publiek-private samenwerkingsprogramma's en beheert de (inter)nationale kennisinfrastructuur. 

SIA heeft subsidiemogelijkheden voor praktijkgericht onderzoek door (of in samenwerking met) een hogeschool. SIA is onderdeel van NWO. 

Regionale regelingen

Ook provincies en regio’s bieden veel financieringsmogelijkheden voor ondernemers. Zo zijn er in verschillende provincies Regionale Ontwikkelmaatschappijen actief en heeft bijna iedere provincie een subsidieloket geopend: 

Overige ondersteuning

Kijk ook eens bij het Ondernemersplein en de Kamer van Koophandel voor meer informatie en ondersteuning vanuit de overheid. Lees verder in de kennisbank: Financiering over investeerders, incubators en business accelerators. Dat zijn organisaties die ondernemers met kennis en netwerkactiviteiten ondersteunen bij het ontwikkelen en vermarkten van hun product.

Wanneer kom ik in aanmerking voor subsidie?

Het verschilt per subsidieregeling of je (als onderzoeker, ziekenhuis, ondernemer, etc.) hiervoor in aanmerking komt. Bekijk de voorwaarden per oproep. Op de websites van subsidieverstrekkers kun je de algemene subsidievoorwaarden vinden.