De gezondheidszorg is sterk afhankelijk van digitale producten, diensten en informatie. Daarmee ontstaan ook meer risico's. Om dit soort dreigingen voor te zijn is daarom de NEN 7510 in het leven geroepen. De NEN 7510 geldt voor elke zorgaanbieder die gegevens van personen verwerkt in een zorginformatiesysteem. De zorgorganisaties moeten kunnen aantonen dat zij de kwaliteitscyclus voor informatiebeveiliging werkt en regelmatig wordt beoordeeld.

Waarom is informatiebeveiliging urgent?

Veel zorgaanbieders lukt het nog niet om hun informatiebeveiliging volgens de wettelijke norm op te zetten. Er zijn veel vragen rondom dit onderwerp en het is vaak even zoeken waar je met die vragen terecht kunt. Daarom heeft de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) de belangrijkste vragen op een rijtje gezet.

De IGJ verwacht dat zorgaanbieders aantoonbaar werk maken van een managementsysteem voor informatiebeveiliging. Het is daarom belangrijk om dit onderwerp urgent te maken en houden. Antwoorden op de aard van de NEN 7510, wat dit voor jouw organisatie betekent, hoe je voldoet aan het NEN 7510 certificaat en vragen over toezicht, vind je op deze pagina.