Wet- en regelgeving

Innoveren is vooruitlopen. Het is met je zakmes de bosjes door en paden maken. En daar komen uitdagingen bij kijken. Als zorgvernieuwer krijg je namelijk met allerlei wetten en regels te maken. Deze wetten en regels kunnen je beperken en vertellen wat je wel en niet mag en moet doen. Ze zijn nodig om ervoor te zorgen dat de implementatie van jouw zorginnovatie zo goed mogelijk verloopt. Dat je iedereen die mee moet, meekrijgt. En je niet verdwaald raakt. Toch kunnen juist die kaders ervoor zorgen dat je door de bomen het bos niet meer ziet.

Wet- en regelgeving kan je het gevoel geven dat je in je vrijheid beperkt wordt. Toch bieden ze ook houvast en ruimte om jouw innovatie op de markt te krijgen en om op te schalen.

Denk bijvoorbeeld aan de subsidieregeling veelbelovende zorg (Zorginstituut Nederland), die in het leven is geroepen om veelbelovende zorg kansrijk te maken. En denk aan de beleidsregel innovatie (Nederlandse Zorgautoriteit), die ervoor zorgt dat er een tijdelijke prestatie (bekostigingstitel) komt voor een innovatieve behandeling.