Direct naar de inhoudDirect naar het hoofdmenuDirect naar het zoekveld

Opschaling

Er worden dagelijks nieuwe innovaties in de zorg ontwikkeld. Maar hoe zorgen we dat succesvolle vernieuwingen ook elders worden overgenomen? Het breed implementeren van innovaties – ofwel: opschalen – is een van de grote uitdagingen voor een duurzame verbetering van zorg en welzijn.

Wat is opschaling?

Opschaling is het proces waarbij een innovatie die zich heeft bewezen op grotere schaal wordt toegepast. Denk bijvoorbeeld aan een schaalvergroting van één locatie naar de hele regio. Of aan de toepassing van een innovatie in een belangrijk deel van de eerste lijn. Of het breed verspreiden van consumentenproducten op het terrein van preventie. Bij opschaling kan het dus om heel verschillende zaken gaan. Van het introduceren van nieuwe producten of processen tot sociale innovatie of het breed uitzetten van nieuwe (medische) technologie en ICT-toepassingen.

Opschalen is teamwork

Opschalen gaat niet vanzelf. Het is implementatie in het groot; de vernieuwing moet als het ware (als nieuw) geïmplementeerd worden op andere plekken en in andere settings. Het is een complex en continu proces, dat steeds weer andere keuzes en andere accenten vergt. De belangrijkste les uit de praktijk: opschalen is teamwork. Het vergt een veelkleurige mix van verschillende rollen en expertises. Dit onderdeel van de kennisbank werken we uit aan de hand van deze rollen. Een team draait alleen goed als het hecht is. Bij al deze rollen is het daarom van belang dat je de kwaliteit hebt om mensen met elkaar te verbinden.

OpschalingsGIDS

In 2016 publiceerde Zorg voor innoveren een update de OpschalingsGIDS. In deze uitgave vindt u ervaringen van anderen en tips en trucs zodat u goed voorbereid van start kunt gaan. Lees de gids via onderstaande links in het Nederlands of het Engels:

Innovaties