Kennisbank

Opschaling

We ontwikkelen dagelijks nieuwe innovaties in de zorg. Inmiddels wordt jouw innovatie op kleine schaal toegepast. Maar hoe zorg je dat jouw succesvolle vernieuwing ook elders wordt overgenomen? Opschalen – ofwel: het breed implementeren van innovaties – is een grote uitdaging.

Wat is opschalen?

Opschalen is het proces waarbij een innovatie, die zich heeft bewezen, op grotere schaal wordt toegepast. Denk aan een schaalvergroting van één locatie naar de hele regio, of aan het breed verspreiden van consumentenproducten op het terrein van preventie.

Bij opschaling kan het dus om heel verschillende zaken gaan. Van nieuwe producten introduceren tot sociale innovatie tot het breed uitzetten van nieuwe technologie.

Opschaling is teamwork

Opschaling is implementatie in het groot. De vernieuwing moet ‘als nieuw’ geïmplementeerd worden op andere plekken en in andere settings. Dit is een complex en continu proces, dat steeds weer andere keuzes en andere accenten vergt.

De belangrijkste praktijkles: opschalen is teamwork. Het vergt een bonte mix van verschillende rollen en expertises. In dit onderdeel van de kennisbank werken we die rollen uit. Wanneer draait een team echt goed? Als elk teamlid zijn rol goed kent en uitvoert. En als jij de spil bent die zorgt dat de teamleden hecht met elkaar verbonden zijn.

OpschalingsGIDS

In 2016 publiceerde Zorg voor innoveren een update van de OpschalingsGIDS. Hierin vind je ervaringen van anderen en tips en trucs, zodat je goed voorbereid van start kunt. Lees de gids via onderstaande links in het Nederlands of het Engels:

(Laatste update: februari 2018)