Organisatieverandering en impactanalyse

Wanneer jouw nieuwe zorginnovatie klaar om de zorgsector te veranderen begint pas het echte werk. De organisatieverandering die hand in hand gaat met jouw innovatie is namelijk jouw grootste taak. Maar geen nood, met een doortastende impactanalyse anticipeer jij je op deze verandering en weet je precies wat je nodig hebt aan mensen, middelen en organisatorische aanpassingen. Met een impactanalyse weet je precies hoe jij jouw zorginnovatie tot een succesvol, kwalitatief en duurzaam onderdeel van de zorg kan maken.

Financiƫle situatie

Laten we starten met de middelen. Duik in de financiƫle businesscase. Kijk naar kosten en baten van jouw vernieuwde dienstverlening, de benodigde ondersteuning aan gebruikers, vereiste faciliteiten, en jouw geplande groei in gebruik en gebruikers. Ook de structurele bekostiging van jouw digitale zorg verdient aandacht. Vergeet naast de financiƫle opbrengsten, ook niet naar de maatschappelijke opbrengsten te kijken.

De mens centraal

Kijk om jouw innovatiedroom te realiseren wat er nodig is aan aandacht, ondersteuning en processen voor de mensen in jouw organisatie. Hoe staan medewerkers bijvoorbeeld tegenover de inzet van e-health (digitale zorg)? Zijn ze ervan overtuigd dat jouw toepassing de zorg kan verbeteren? In welke situaties zijn ze dat wel en in welke niet? Verandert hun werkproces en de dienstverlening die zij bieden? En als dat zo is, wat hebben ze dan nodig aan kennis en vaardigheden? Wie heeft er toezicht nodig om ervoor te zorgen dat jouw zorginnovatie structureel gebruikt wordt?

Zoom naast alle vragen die je jezelf stelt bij het implementeren van digitale zorg ook even uit. Kijk naar de hele organisatie en alle stakeholder die met verandering te maken krijgen. Wiens toewijding heb je nodig, en wat verwacht je concreet van hen? Hoe verandert de dienstverlening voor cliƫnten en wat betekent dit voor hun beleving, eigen regie en vrijheid?