Subsidies en investeringen

Waarom je op zoek bent naar financiering is voor iedereen anders. Zo kan het zijn dat je een idee verder wilt ontwikkelen, de technische haalbaarheid van je innovatie moet aantonen, of misschien financiering nodig hebt om de groei van je bedrijf mogelijk te maken. Voor iedere financieringsbestemming is er een weg. Ook als het even zoeken blijkt. Met het netwerk van Zorg voor innoveren weten wij je altijd aan de juiste partij te koppelen. Hieronder vind je links naar organisaties die je mogelijk verder kunnen helpen.

Bekijk ook de pagina Financiële ondersteuning. Hier geven we een overzicht van een aantal subsidies of regelingen die bij ons bekend zijn en waarvan wij denken dat die voor jou als zorginnovator relevant kunnen zijn.

Subsidies en leningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Kamer van Koophandel (KVK) ondersteunen Nederlandse ondernemers met subsidiemogelijkheden, zakenpartners, kennis en regelgeving. Kijk dus ook zeker voor advies over subsidies en leningen op de websites van deze partijen en houd ze in de gaten voor belangrijke en waardevolle updates.

Veelgebruikte generieke regelingen

Deze lijst van veelgebruikte generieke ondernemersregelingen bevat links naar regelingen met een algemeen karakter: ze zijn niet toegespitst op een bepaald thema.

Aantrekken van risicodragend kapitaal (investeringen)

Wanneer je kennis of geld nodig hebt voor jouw zorginnovatie, kan het interessant zijn om investeerders aan te trekken. Investeerders kunnen fondsen of individuen zijn, die bijvoorbeeld in ruil voor een deel van jouw aandelen willen investeren in je bedrijf. Daarnaast is het handig om gebruik van je eigen netwerk en bestaande netwerken op het gebied van zorginnovatie. Binnen jouw netwerk van zakelijke contacten, familie en vrienden heb je namelijk al goodwill en vertrouwen. Warme contacten zullen dan ook eerder openstaan voor jouw verhaal. Heb je succesvol gelobbyd en is er sprake van (zijn er plannen voor) investeren? Maak dan heldere afspraken en zet ze op papier. Bekijk de website ikgastarten.nl en kapitaallokaal.nl voor handige tips.

Seed Capital Regeling (RVO)

Met de Seed Capital regeling ondersteunt de overheid innovatieve ondernemingen op technologisch en creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal. De Seed Capital Regeling is breder dan alleen de gezondheidszorg, maar via deze link vind je een gefilterd overzicht van de beschikbare fondsen die investeren in de Life Sciences and Health sector.

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s)

De ROM’s hebben als doel het versterken van de regionale economie in het algemeen. Naast ondersteuning in innovatie en internationalisering, kan een ROM ook investeren in een onderneming. Bekijk een overzicht van de beschikbare ROM’s. Neem contact op met de organisatie in jouw regio om te kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Het is belangrijk om je te realiseren dat elke investeerder iets terugverwacht voor haar investering. Het is nagenoeg nooit gratis. Hoe groter het bedrag is dat een investeerder investeert, hoe meer of hoe sneller ze doorgaans hun investering terug willen zien.

Crowdfunding

Crowdfunding is een populaire manier om geld te verzamelen voor de ontwikkeling van een idee. Met een onlinecampagne kun je wereldwijd mensen mobiliseren om jouw kapitaalbehoefte voor een stukje mee te financieren. Zo creëer je ook meteen medestanders, fans en volgers voor jouw projecten. Er zijn tientallen platforms actief die crowdfunding voor je faciliteren. Hieronder staan enkele voorbeelden:

Informatie over incubators en business accelerators

In Nederland ondersteunt een groot aantal organisaties ondernemers bij het ontwikkelen en vermarkten van hun product met kennis en netwerkactiviteiten. Veel van deze partijen richten zich ook op de zorg en zijn op zoek naar ondernemers met een interessante propositie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van incubators:

Dutch incubator
Faster Capital
Accelerator Nederland
Start Up Inc
Starterslift
Rockstart
Yes!Delft
Leiden Bio Science Park

Informatie over de financiering van onderzoek

Je bent klaar voor de start, maar kunt jouw zorginnovatie niet alléén tot een succes brengen. Welke organisaties staan er allemaal voor je klaar tijdens het innoveren in de zorg?

ZonMw is de meest prominente organisatie voor het financieren van gezondheidsonderzoek en het stimuleren van de toepassing van ontwikkelde kennis. Er zijn een hoop programma’s die jouw visie tot leven helpen brengen. Voor meer informaties over welke programma’s jou kunnen steunen in de onderzoeksfase, kun je terecht op de website van ZonMw.

Een belangrijk kennisplatform tijdens jouw reis naar de toekomst, is de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO). Deze heeft het domein Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) en zet zich daarmee in voor het bevorderen van technisch-wetenschappelijk onderzoek, met toepassing en impact voor mens en maatschappij. Kijk voor meer informatie op de website van TTW.

Ben je geïnteresseerd in een samenwerking met een hogeschool? Dan kun je terecht bij het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA. Zij hebben namelijk interessante subsidiemogelijkheden voor zorginnovatoren die onderzoek willen doen naar de mogelijkheden voor het samenwerken met hogescholen. Kijk voor meer informatie op de website van SIA.

Andere organisaties die belang hebben bij het slagen van jouw innovatie zijn bijvoorbeeld patiëntenverenigingen, of gezondheidsfondsen die ook geld ter beschikking hebben om projecten te ondersteunen. Denk hierbij aan:

Gezondheidsfondsen
Patiëntenfederatie

Kijk voor meer informatie over het doen van onderzoek in onze kennisbank.