Zorgverzekeraarsroute

Ben jij bezig met een zorginnovatie, waarvan je denkt dat die past binnen het verzekerde pakket? Hieronder vind je de mogelijke stappen om te zorgen dat de zorgverlener vergoeding ontvangt van de zorgverzekeraar voor het gebruiken/ voorschrijven van jouw zorginnovatie.

Een belangrijke reden om in gesprek te gaan met een zorgverzekeraar is dat zij investeren in innovatie. Ook hebben zij subsidiemogelijkheden voor initiatieven die de zorg kunnen verbeteren. Hiervoor kun je bijvoorbeeld terecht bijĀ de fondsen van individuele zorgverzekeraars.

Hoe voldoet mijn zorginnovatie aan de criteria van de zorgverzekeraar?

Voor de zorgverzekeraar staat goede zorg voor een lage prijs centraal. Jouw zorginnovatie moet:

Tips:

Hoe kan ik zorgverzekeraars overtuigen van de meerwaarde van mijn zorginnovatie?

Zorgverzekeraars hebben medisch adviseurs in dienst die de meerwaarde van jouw innovatie beoordelen op basis van hun expertise. Innovaties die in een pilot en/of onderzoek hun meerwaarde hebben aangetoond, maken uiteraard meer kans. Naast de zorginhoudelijke meerwaarde zal een sluitende business case worden verlangd. Hierin moet je de kosteneffectiviteit van jouw innovatie naar voren brengen en welke positieve effecten dit heeft voor de zorgverzekeraar.

Tips:

Wat maakt deze route een uitdaging?

Het verkrijgen van draagvlak bij zorgverleners, patiƫnten, beroepsverenigingen en patiƫntenverenigingen is erg belangrijk, maar kost veel tijd. Als deze partijen echter enthousiast zijn, is de kans groter dat de zorgverzekeraar bereid is om subsidie te verstrekken of ondersteuning te bieden voor het doorontwikkelen van jouw zorginnovatie.
Ook het verkrijgen van draagvlak in de interne organisatie van de zorgverzekeraar is essentieel. Houd echter ook hier rekening met een ruime doorlooptijd en flinke tijdsinvestering. Binnen de organisatie van ā€˜de zorgverzekeraarā€™ bestaan namelijk meerdere partijen met verschillende belangen:

Tips: