Hoe kun je vooraf bepalen of een zorginnovatie kans van slagen heeft? Zorgorganisatie ZZG zorggroep heeft een lijst met 8 criteria die hen helpt om deze inschatting te maken. Vijf van deze criteria zijn voor de organisatie en drie vanuit het oogpunt van de cliënt. In een artikel van Zorg van Nu deelt voormalig projectleider domoticazorg Esther Jacobs wat deze criteria zijn.

Drie criteria voor de cliënt

“Voor cliënten die een innovatie gaan gebruiken, zijn drie criteria belangrijk", vertelt Esther. "Kort samengevat: werkt het, snap ik het en hoeveel kost het?” Met andere woorden:

Vijf criteria voor de organisatie

Voor de organisatie gelden volgens Esther drie basiscriteria, gevolgd door twee criteria waarmee een innovatie kan scoren:

Volgens Esther heeft jouw innovatie kans van slagen als je in ieder geval drie criteria vanuit de organisatie en drie criteria vanuit de client kunt afstrepen.

Goede voorbeelden van geslaagde innovatie

In het artikel schetst Zorg van Nu drie voorbeelden van geslaagde zorginnovatie. Zo belichten zij medicijndispenser Medido, leefstijlmonitoring en de sociale robot Tessa. Ben jij benieuwd wat deze innovaties deed slagen en hoe zij voldoen aan de criteria? Lees dan het gehele artikel op de website van Zorg van Nu.