“Regels mogen innovatie in de zorg niet belemmeren. En als je de regels maakt, weet je ook waar de ruimte zit om innovaties aan te jagen, te faciliteren.” Zo opende Josefien Kursten, directeur Regulering, het eerste NZa innovatiecongres. “We hechten groot belang aan het ánders organiseren van zorg om de actuele uitdagingen aan te kunnen gaan. Je moet groot denken… en dan in kleine stapjes daarheen.”

Een van die stapjes is de publicatie van het vijfde online magazine van NZa, ‘Stand van de zorg’, dat helemaal in het teken staat van innovatie. De NZa neemt je mee in het verhaal van onze keynote speaker Melvin Samsom die de zorg in het Karolinska ziekenhuis in Stockholm compleet anders organiseerde. Ook Paul Louis Iske van het Instituut voor Briljante Mislukkingen inspireert in een artikel over innovaties die niet direct een succes worden. Volgens Paul kunnen we daar ook veel van leren. Juist door te leren van mislukkingen kom je verder, is zijn pleidooi. 

Verder maak je kennis met zes succesvolle innovaties. Van blockchain-technologie om veilig en razendsnel gegevens te kunnen delen, tot het contracteren van longzorg op basis van uitkomsten. Allemaal gestart met een paar mensen die samenwerking zochten, en erin slaagden om doelmatiger en met meer kwaliteit zorg te kunnen bieden aan de patiënt. 

Lees het online magazine 

Benieuwd naar de artikelen? Lees 'Stand van de zorg', het online magazine van NZa.

Over de NZa

NZa staat voor ‘Nederlandse Zorgautoriteit’. Ze zijn een zelfstandig bestuursorgaan van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, en daarnaast partner van Zorg voor innoveren. De NZa zet zich in voor goede, betaalbare en toegankelijke zorg voor alle inwoners van Nederland. Dat doen ze onder andere door regels vast te stellen voor zorgaanbieders- en verzekeraars, toezicht te houden op deze organisaties en onderzoek te doen.