Na de succesvolle eerste subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching komt Zorg voor innoveren nu met een tweede regeling: Training tot digicoach. Deze regeling is speciaal bedoeld om de digivaardigheid van medewerkers van zorg- en welzijnsorganisaties te vergroten. Maar wat kunnen zij precies met deze regeling?

*UPDATE* Regeling is vroegtijdig gesloten. Ronde 2 opent op 2 maart 2021

Het maximale aantal beschikbare vouchers is voor de uitsterste deadline uitgegeven, waardoor de ronde vroegtijdig is gesloten.

Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) hecht veel waarde aan de digivaardigheid van zorgmedewerkers. Aangezien de zorg slimmer en innovatiever ingericht moet worden, en steeds meer zorg- en welzijnsorganisaties hier al mee bezig zijn, wordt de omgang met ICT-systemen en e-health toepassingen voor zorgmedewerkers belangrijker.

Slimme zorgoplossingen dragen niet alleen bij aan de kwaliteit van leven en zorg, maar zijn ook onmisbaar geworden voor de organiseerbaarheid van de gezondheidszorg. Zorg- en welzijnsorganisaties maken gebruik van innovaties waarbij zorg ook op afstand geleverd kan worden, zoals beeldbellen. Het succesvol inzetten van deze toepassingen vraagt niet alleen om welwillendheid van medewerkers, maar ook om een bepaald niveau van digivaardigheid. Het is cruciaal dat gebruikers goed om kunnen gaan met de aangeboden toepassingen.

Een coach als collega

Bij de nieuwe voucherregeling Training tot digicoach kunnen zorg- en welzijnsorganisaties die vallen onder de Wmo 2015, Zvw, Wlz en/of Jeugdwet, een voucher aanvragen om medewerkers te laten trainen tot digicoach. Wat biedt deze training:

Van de digicoaches wordt niet verwacht dat zij ICT-specialisten worden. Belangrijk is dat zij collega’s wegwijs kunnen maken bij digitale vragen. Ze zijn benaderbaar voor collega’s en zijn daarnaast vertrouwder en spreken dezelfde taal. Allemaal factoren die drempelverlagend zijn, waardoor iemand sneller en beter geholpen kan worden en daarmee digivaardiger wordt.

Tijdens, maar vooral ook na het trainingstraject gaan de digicoaches zelf in de organisaties aan de slag. Belangrijk hierbij is dat de digicoaches ook de ruimte en tijd krijgen om deze functie te vervullen. Dit is ook een voorwaarde voor de aanvraag van de voucher.

Ge√Įnteresseerd?

De voucherregeling is vroegtijdig gesloten! Het maximale aantal beschikbare vouchers is voor de uitsterste deadline uitgegeven. Was je net te laat voor indienen in ronde 1? Niet getreurd! Ronde 2 opent op 2 maart 2021. Schrijf je in voor onze nieuwsberief en mis geen enkele update over de Training tot digicoach regeling.  Let op, voor deze regeling geldt het principe 'wie het eerst komt, wie het eerst maalt'. Als de vouchers uit de ronde voor de uiterste deadline zijn uitgegeven, sluit de ronde vroegtijdig en moet je wachten tot de volgende ronde .

Alle voorwaarden voor indiening zijn terug te vinden op de website van ZonMw. Kijk voor de meest gestelde vragen op de FAQ pagina voor Training tot digicoach.