Leren werken met e-health in de zorg: wat komt daar allemaal bij kijken? Hoe neem je zorgpersoneel én cliënten mee? En hoe zorg je ervoor dat men gemotiveerd blijft? Over deze vraagstukken gaan we in gesprek met innovatiemanager Merlijne Sonneveld en programmamanager Nils van de Reijt.

Welkom Nils en Merlijne! Zouden jullie je even kort willen voorstellen?

M: “Ik ben Merlijne Sonneveld, manager innovatie bij Amaris en de helpdesk digitale zorg.”

N: “Ik ben Nils van de Reijt, programmamanager bij Tante Louise in Bergen op Zoom en omstreken. Daarnaast ben ik programmamanager van Anders Werken in de Zorg: dat is een samenwerkingsprogramma waarbij we met andere regio’s en VVT organisaties proberen om zorgtechnologie beter ingezet krijgen binnen de VVT sector.”

N: “Merlijne, helpdesk digitale zorg, kun je daar iets meer over vertellen?”

M: “Dat is een helpdesk voor cliënten die gebruik maken van digitale zorg. Wij ondersteunen hen in de stap daar naartoe met handleidingen en uitleg. Je kunt er alles over lezen op www.helpdeskdigitalezorg.nl.”

Merlijne, kun je kort vertellen wat jullie tot nu toe gedaan hebben met de SET-subsidie?

M: “De SET-subsidie zetten we in voor beeldzorg. Het is een lastig onderwerp, mensen onderschatten nog al eens de impact op zorg. Daarom hebben we een training beeldzorg aangeboden aan alle medewerkers in thuiszorg. 130 mensen hebben inmiddels de training gevolgd. We zijn inmiddels twee jaar bezig.”

Nils, wat zijn jouw ervaringen met opleiden bij inzet van e-health?

N: “Hoe lastig opleiden is, is heel erg afhankelijk van de technologie. Je hebt technologie die heel makkelijk in gebruik is, maar ook ingewikkeldere toepassingen. Voor ons Smart Glass project hebben we eerst een ambassadeursnetwerk gecreëerd. Deze ambassadeurs trainen hun collega’s op zorglocaties. Ook heeft onze leverancier een e-learning module ontwikkeld, die wij vervolgens geïntegreerd hebben in ons opleidingsmodel. Zo kan men er eerst aan wennen en vervolgens echt met de ambassadeur gaan oefenen in de praktijk.”

Benieuwd naar het hele interview? Lees verder op www.zonmw.nl/set-resultaten