Ronde 4 Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis opent 24 september!
De succesvolle subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching (IOC) Ouderen Thuis krijgt een vervolg. Deze subsidieregeling richt zich op zorginnovaties die het voor ouderen mogelijk maken langer zelfstandig thuis te wonen. Ronde 4 opent op dinsdag 24 september 2024. Overweeg je in deze ronde een aanvraag in te dienen? In dit artikel delen we alvast meer informatie zodat je binnenkort je aanvraag goed en volledig kunt indienen.
De subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis is gericht op doeleinden van het overheidsprogramma Wonen, Ondersteuning en Zorg voor Ouderen (WOZO). Met deze subsidie kan je een externe implementatie- en opschalingscoach inhuren. De coach adviseert over en begeleidt bij de implementatie en/of opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen in de zorg. In deze vierde ronde is in totaal ⏠1.130.000,- beschikbaar. Je kunt maximaal ⏠12.500,- subsidie aanvragen en de looptijd van je project mag maximaal 6 maanden duren.
Wat is WOZO?
Het programma WOZO bestaat uit verschillende maatregelen, initiatieven en projecten om ervoor te zorgen dat de ouderenzorg ook in de toekomst goed georganiseerd kan worden. De subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Ouderen Thuis draagt hieraan bij.
Wat is er veranderd ten opzichte van vorige rondes?
- Het maximale subsidiebedrag per aanvraag is ⏠12.500,-
- Projecten komen alleen in aanmerking als minimaal 20 uur van de projecttijd van de coach wordt besteed aan structurele borging van de innovatie en opgedane kennis. Denk bijvoorbeeld aan:
- het regelmatig updaten en trainen van collegaâs;
- de geĂŻmplementeerde en/of opgeschaalde innovatie onderdeel maken van een breder organisatiebeleid;
- iemand binnen de organisatie aanwijzen die de projectverantwoordelijkheden overneemt na afronding van het coachingstraject.
- In de vorige rondes hebben veel fysiotherapeuten subsidie aangevraagd. Dat heeft geresulteerd in heel veel mooie coachingstrajecten! Om andere aanbieders van zorg ook de kans te geven een aanvraag in te dienen, worden maximaal 30 aanvragen vanuit fysiotherapeuten gehonoreerd. Aanvragen boven deze drempel worden op de reservelijst geplaatst. Mocht het volledige budget niet worden bereikt, dan worden voorstellen van de reservelijst alsnog beoordeeld en mogelijk gehonoreerd.
Wie kan aanvragen?
- Een aanbieder van ouderenzorg en/of ondersteuning vallend onder de Wlz, Wmo 2015 en Zvw.
- Gemeenten en gemeentelijke gezondheidsdiensten (GGDâen).
- Een ontwikkelaar van een zorginnovatie in samenwerking met samenwerking met een aanbieder van zorg en/of ondersteuning
Waar kun je de implementatie- en opschalingscoach voor inzetten?
Er zijn specifieke vraagstukken waarbij een implementatie- en opschalingscoach kan helpen. Denk bijvoorbeeld aan:
- selecteren van de geschikte innovatie en het formuleren van de randvoorwaarden om deze innovatie binnen de zorgorganisatie te implementeren;
- opstellen van implementatieplannen;
- opstellen van protocollen voor opschaling van een zorginnovatie in de zorgpraktijk;
- duiden van wet- en regelgeving;
- verhelpen van ervaren systeembarriĂšres, bijvoorbeeld om een innovatie in het vergoedingenstelsel te krijgen;
- opstellen van een business case en verkrijgen van structurele bekostiging;
- scholing van mantelzorgers, zorgverleners en/of ouderen zelf op het gebied van digitale vaardigheden.
Hoe bereid ik mijn aanvraag goed voor?
Om je aanvraag goed voor te bereiden hebben wij enkele tips voor je:
- Bedenk goed welk vraagstuk je wil aanpakken en ga alvast op zoek naar een geschikte coach.
- Je kiest de externe coach zelf uit en huurt deze ook zelf in. De coach mag het afgelopen jaar niet werkzaam zijn geweest bij de organisatie die de subsidieaanvraag doet. Meer informatie hierover vind je hier.
- Bij de subsidieaanvraag dien je een CV van de coach en een plan van aanpak, inclusief een plan voor structurele borging, bij te voegen. Plus een aantal verplichten bijlagen. Welke dit zijn, lees je in de subsidieoproep.
- Heb je al eerder een aanvraag ingediend bij de vorige rondes en wil je opnieuw een traject starten? Leuk, dan weet je wat je kunt verwachten! Houd er wel rekening mee dat iedere ronde een eigen aanvraagformulier heeft. Je kunt dus niet het formulier van vorige rondes hergebruiken. Lees de subsidieoproep ook goed door, daarin staan alle voorwaarden vermeld.
- Momenteel staat ook de Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie open voor aanvragen. Het is niet toegestaan om voor hetzelfde project financiering aan te vragen bij meer dan Ă©Ă©n IOC-regeling tegelijk.
- Om een aanvraag in te dienen heb je een account nodig van het systeem Mijn ZonMw. Als je dat nog niet hebt, kun je dit hier aanmaken.
- Is de subsidieoproep geopend? Dien je aanvraag dan zo snel mogelijk in. Wij werken volgens het principe âwie het eerst komt, het eerst maaltâ. Dat betekent dat hoe eerder je indient, hoe groter de kans dat er voor jouw aanvraag nog budget beschikbaar is.
Wanneer kan ik mijn aanvraag indienen?
De regeling is nu nog niet geopend voor aanvragen. Indienen is mogelijk vanaf dinsdag 24 september 14.00 uur tot dinsdag 5 november 14.00 uur, tenzij het beschikbare budget eerder is uitgeput. De voorwaarden worden op dinsdag 24 september op moment van opening bekendgemaakt. Lees deze voorwaarden goed door.
Waar kan ik terecht als ik vragen heb?
Heb je nu al een innovatievraagstuk waar je hulp bij nodig hebt? Wij zijn telefonisch bereikbaar op werkdagen tussen 09.00 - 17.00 uur via 070-3495004. Team Zorg voor innoveren helpt je graag verder. Je kunt je vraag ook stellen door te mailen naar zorgvoorinnoveren@zonmw.nl.