Slimme zorginnovaties kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van leven en zorg én om de juiste zorg op de juiste plek te organiseren. De digitale vaardigheden van de zorgprofessional zijn hierbij een belangrijk aandachtspunt. Goede digitale vaardigheden zijn immers noodzakelijk voor een succesvolle implementatie van digitale toepassingen. Q-Consult Zorg deed daarom onderzoek naar de uitdagingen en succesfactoren bij de inzet van digicoaches binnen zorgorganisaties. De resultaten zijn verzameld in een handige factsheet.

Een digicoach is een zorgprofessional die collega’s ondersteunt bij het vergroten van digitale vaardigheden. Met de subsidieregeling ‘training tot digicoach’ van Zorg voor innoveren en trainingen bij o.a. Q-Academie zijn verschillende zorgprofessionals opgeleid tot digicoach. Na afronding van de opleiding bleek echter dat niet alle digicoaches direct succesvol aan de slag konden binnen hun zorgorganisatie. Q-Consult Zorg onderzocht aan de hand van interviews met digicoaches en hun managers waar dit aan kan liggen. En hoe de inzet alsnog een succes kan worden.

Factsheet

Uitdagingen en succesfactoren bij de inzet van digicoaches, zijn verzameld in een factsheet. Hierin is ook een ‘checklist voor succes’ opgenomen. Deze checklist kun je doorlopen zodat digicoaches succesvol aan de slag kunnen binnen jouw zorgorganisatie. 

Bekijk de factsheet