In de nieuwste editie van Zorg Enablers worden innovatieve technologieƫn zoals drones voor medicijnbezorging, inslikbare sensoren en hersenimplantaten besproken. Dit jaarlijkse overzicht biedt een mix van innovatie en inzichten over zorgtransformatie tot 2040, met een focus op de rol van technologie in het oplossen van arbeidsmarktvraagstukken en het verbeteren van de levenskwaliteit. Ook verkennen de auteurs drie toekomstscenario's van de rol van technologie in de samenleving van 2040.

Technologie is essentieel voor het behouden van toegankelijke en betaalbare gezondheidszorg. Het verhoogt de efficiƫntie, vermindert de werkdruk van zorgmedewerkers en verbetert hun werkplezier. Daarnaast maakt technologie veilige monitoring en thuisbegeleiding van patiƫnten mogelijk, waardoor de zorgkwaliteit gewaarborgd blijft.

De zorg van morgen: fundamenteel anders

De zesde editie van Zorg Enablers biedt een overzicht van belangrijke technologische ontwikkelingen in de gezondheidszorg. Sjoerd Emonts, een van de auteurs, benadrukt de focus op de zorgkrapte en de kansen die technologie biedt om het arbeidspotentieel te vergroten. De integratie van zorg en technologie zal sterk toenemen, waardoor de zorg van morgen fundamenteel anders zal zijn. Jiska de Wit, mede-auteur, nodigt lezers uit om vastgeroeste denkbeelden los te laten en technologie volledig te benutten voor de transformatie van zorg en samenleving.

Drie themaā€™s voor de gezondheid in 2040

Zorg Enablers beschrijft dit jaar drie thema's op het gebied van gezondheid en maatschappij in 2040 en de rol van technologie.

  1. Altijd Ć©n overal: Virtuele zorg wordt de norm, met zorg die locatie- en tijdsonafhankelijk is.
  2. De gezondheidsarchitect: Integrale en preventieve gezondheidszorg wordt de standaard, ondersteund door technologie.
  3. Team AI-Robot: Interacties tussen patiƫnten en zorgprofessionals zijn gebaseerd op data en algoritmen.

Deze themaā€™s bieden een samenhangend toekomstbeeld voor 2040. Hoewel niet alle ontwikkelingen gegarandeerd zijn, zijn de eerste signalen al zichtbaar. Meer weten over de beschreven themaā€™s of de onderliggende (technologische) ontwikkelingen? Download nu zelf gratis je eigen digitale versie van Zorg Enablers 2024 op www.zorgenablers.nl!