‘Ict is geen luxeproduct meer, maar noodzakelijk om binnen de zorg een antwoord te hebben op de vergrijzing en terugloop in zorgprofessionals.’ Dat zegt lector Job van ’t Veer, lector digitale innovatie in zorg en welzijn aan de NHL Stenden Hogeschool. Hij bespreekt welke plaats er is voor digitale innovaties in zorg en welzijn en benadrukt daarbij onder andere het belang van co-creatie.

“Naast de opleidingen voor hbo-V en social work, hebben we zo’n vijf jaar terug de master Health innovation opgericht. De master is vanuit het lectoraat ontwikkeld en heette eerst ‘digitale innovatie in zorg en welzijn’. De master leidt niet op tot het doen van onderzoek, maar de mensen worden een change agent in hun eigen organisatie. Ik ben ervan overtuigd dat iedereen in een zorgorganisatie bijdraagt aan de implementatie van digitale innovaties. De groep die daar meer mandaat en een rol in moet krijgen, zijn de zorgprofessionals zelf. Ik zat gisteren bij een sessie met bestuursleden van diverse zorgorganisaties en ict-managers, die hebben goede ideeën. Maar mij bekruipt dan het gevoel; voor wie bedenken jullie al deze strategieën en waar zit de verpleegkundige binnen jouw zorginstelling aan tafel om er ook iets van te vinden? De verpleegkundige kan aangeven of ze op dergelijke vernieuwingen zit te wachten.”

Digitaal vaardig

Je kunt mensen volgens Van ‘t Veer veel meer digitaal vaardig maken. “Geef ze onderwijs over welke technologische mogelijkheden er momenteel beschikbaar zijn. Je kunt daarbij antwoord geven op de vraag: Hoe maak je er vaardig gebruik van? Je hebt de hands-on-skills, hoe werkt een robot of medicijn-dispenser? Maar wat hoger in de kolom heb je het strategische niveau. Hoe leiden wij die innovators op, die juist de mensen op de werkvloer nodig hebben. Je hebt een heel leger nodig van meer strategisch niveau, tot de enthousiasmerende mensen op de werkvloer. Iedereen moet genoeg basic digital skills hebben om ermee aan de slag te kunnen en te willen. Wij leiden meer bachelors en masters op, maar we werken daarvoor ook samen met het mbo.”

Digitale innovaties implementeren

“Veel organisaties zijn nog vooral aan het uitproberen. Het is tijd om daaraan voorbij te gaan. Het moet een integraal idee worden om digitale innovaties te implementeren. We leunen met elektronische patiëntendossiers en de logistiek naar andere organisaties al veel meer op technologie. Kijk daarbij naar de algehele ict-infrastructuur zodat het veel meer een integraal idee wordt en we goede zorg kunnen leveren aan de achterkant en aan de voorkant naar patiënten toe. Zorgorganisaties moeten digitale innovatie veel meer in hun DNA krijgen. Als je kijkt naar het budget dat binnen een zorgorganisatie aan ict opgaat, dan is dat een schijntje. Je houdt de boel draaiende, maar je kijkt dan niet naar morgen of overmorgen en hoe de wereld er dan uitziet.”


Bron: Zorgvisie; lees hier het complete artikel