Inzet van technologie kan ouderen met een chronische ziekte of beperking helpen om met een goede kwaliteit van leven zelfstandig te kunnen blijven wonen.

Om de inzet van zulke e-health toepassingen toe te laten nemen, investeert het kabinet de komende 3 jaar € 90 miljoen via een stimuleringsregeling. Aanbieders van zorg en ondersteuning kunnen samen met inkopers dit voorjaar daarvoor plannen indienen.

Langer Thuis

De toepassing van technologie in de zorg en ondersteuning wordt steeds belangrijker. E-health maakt betere en effectievere zorg en ondersteuning mogelijk en kan zorgmedewerkers ontlasten. Om deze redenen zet minister De Jonge (VWS) in het programma Langer Thuis in op het op grotere schaal gebruiken van e-health. Onderdeel van dit programma is de nieuwe Stimuleringsregeling E-Health Thuis (SET).

Stimuleringsregeling E-Health Thuis

De Stimuleringsregeling E-Health Thuis geeft een stevige impuls aan innovatieve en digitale zorg thuis, en heeft tot doel ouderen zelfredzamer te maken zodat ze langer veilig en verantwoord thuis kunnen wonen. Er zijn al veel e-health toepassingen ontwikkeld voor deze mensen. Minister De Jonge wil graag dat die voor meer cliënten beschikbaar komen als onderdeel van de reguliere ondersteuning en zorg.

De komende 3 jaar is er in totaal € 90 miljoen beschikbaar om op grotere schaal en structureel e-health in te zetten in de reguliere zorg en ondersteuning van ouderen en mensen met een (risico op) chronische ziekte of beperking die thuis wonen. Vanaf 1 maart 2019 staat de regeling open voor aanvragers.