In 3 stappen naar de beleidsregel Innovatie voor kleinschalige experimenten

Heb jij een innovatief idee liggen voor de zorg? En zou je hiermee willen experimenteren in de markt? Misschien is de beleidsregel ‘innovatie voor kleinschalige experimenten’ iets voor jou. Willemien Alting van de Nederlandse Zorgautoriteit helpt je in de video op weg.

willemien Alting

Deze regeling voor kleinschalige experimenten maakt het mogelijk om drie jaar lang kleinschalig te experimenteren met zorg die onder de zorgverzekering of wet langdurige zorg valt.

In de video legt Willemien uit hoe je samen met een verzekeraar of het zorgkantoor een aanvraag kunt doen voor jouw innovatie. Daarmee kom je mogelijk in aanmerking voor de betreffende beleidsregel. Ook licht ze toe hoe de aanvraag in zijn werk gaat en na hoeveel weken je hoort of je met jouw innovatie kunt gaan experimenteren.

Mijn naam is Willemien Alting en ik werk voor de Nederlandse Zorgautoriteit, afgekort de NZa. De NZa staat voor goede en betaalbare zorg voor elke inwoner in Nederland. Wij geloven dat slimme innovaties bijdragen aan goede en betaalbare zorg.

Heb jij een vernieuwend idee? Wellicht dat onze beleidsregel innovatie voor kleinschalige experimenten je verder kan helpen. Wanneer is het handig om naar deze beleidsregel te kijken en hoe dien je een aanvraag in? Dat vertel ik je in drie stappen.

1. Financiën
Controleer eerst of je innovatieve idee al te bekostigen is. In veel sectoren is namelijk al veel ruimte in onze regelgeving voor innovatie. Hoe kom je er nu achter of dit voor jouw innovatie het geval is? Voor digitale zorginnovaties maken we ieder jaar een wegwijzer. Hier kun je waarschijnlijk jouw antwoord al vinden voor jouw sector. Wanneer je hier niet je antwoord in vindt, kijk dan even op onze website (www.nza.nl) of stuur een mailtje naar info@nza.nl.

2. Innovatieaanvraag invullen
Wil je een kortdurend experiment starten onder de beleidsregel innovatie, vul dan samen met een zorgverzekeraar of met het Zorgkantoor de innovatieaanvraag in. Als je hier vragen bij hebt, stel ze dan vooral aan ons; we denken graag mee.

3. Gesprek
Nadat jullie gezamenlijk de innovatieaanvraag hebben ingediend, nodigen we jullie graag uit voor een gesprek om de innovatieaanvraag toe te lichten. Binnen acht weken hoor je van ons of de innovatie is geaccepteerd als experiment onder de beleidsregel innovatie.

Laat er geen gras over groeien en ga aan de slag.