Meld je nu aan voor het IMDI Congres over veelbelovende innovaties!

Op donderdagmiddag 6 oktober 2022 om 13.00 uur vindt het jaarlijkse IMDI Congres plaats in het Bartholomeus Gasthuis te Utrecht. Dit congres staat in het teken van veelbelovende innovaties voor een betere arbeidsmarkt in de zorg. Kortom: bemensbare zorg. Binnen dit thema komen er verschillende pitches en presentaties aan bod. Laat je inspireren en meld je aan!

Beeld: ©IMDI

Tien jaar IMDI

Het Innovative Medical Devices Initiative (IMDI) is eind 2010 als nationaal initiatief gestart met als doel technologie voor duurzame gezondheidzorg te realiseren. Het is een strategisch Publiek-Privaat Partnership dat zich specifiek richt op de ontwikkeling en toepassing van medische technologie die het toenemend tekort aan zorgpersoneel aanpakt en de toegankelijkheid van zorg in de eigen leefomgeving waarborgt. Daarmee zijn de doelstellingen ook in 2022 nog steeds zeer actueel. Het subsidieprogramma bestaat in 2022 tien jaar. Een goed moment te evalueren wat er al bereikt is en wat we nog kunnen verwachten. IMDI is een samenwerking tussen ZonMw NWO-TTW en NWO-SGW.

Doorbraakprojecten

In 2020 zijn 10 doorbraakprojecten van start gegaan. Dit zijn kortlopende projecten met een high risk-high gain karakter. De projecten zijn nu in de eindfase. Hebben baanbrekende ideeën ook geleid tot de ontwikkeling van een innovatie? Wat is gelukt, wat niet en welke lessen kunnen we hier uit leren?

Wie zijn de sprekers?

Naast de 10 doorbraakprojecten zijn er ook andere interessante sprekers aanwezig die je meenemen in de wereld van bemensbare zorg. Daarnaast is er ruim de gelegenheid om vragen te stellen en om te netwerken.

  • Marianne Biegstraaten - 10 jaar IMDI

Welke lessen over de ontwikkeling van nieuwe baanbrekende technologieën halen we uit 10 jaar IMDI? Marianne Biegstraaten werkt als senior programmamanager van het IMDI programma bij ZonMw. Zij deelt haar kennis en ervaring die met het subsidieprogramma is opgedaan.   

  • Jelle Keuper - Diagnose Zorg FTE - inzicht in de zorgcapaciteit per aandoening  

Jelle Keuper is onderzoeker bij het RIVM en voert wetenschappelijk onderzoek uit naar arbeidsproblematiek in de gezondheidszorg. Daarnaast werkt Jelle aan een PhD over het gebruik en de effecten van e-health in de eerstelijnsgezondheidszorg. Onderzoekers van het RIVM werken aan een model om beter inzicht te krijgen in de zorgcapaciteit per aandoening, het Diagnose Zorg FTE model. Zij richten zich hierbij in eerste instantie op de sectoren huisartsenzorg, GGZ en wijkverpleegkunde. Tijdens de presentatie bespreekt één van de onderzoekers het model en gaat daarbij in op het effect van medische technologische op de behoefte aan zorgpersoneel.

  • Prof.dr. Lukas Dekker - FORSEE

Prof. dr. Lukas Dekker is cardioloog in het Catharina ziekenhuis in Eindhoven. 
Daarnaast is hij betrokken bij verschillende onderzoeksprojecten, zoals FORSEE. In dit project wordt onderzoek gedaan naar continue videobewaking van de cardiovasculaire status van patiënten. Dit is op basis van nieuwe technologie, waarbij gebruikt wordt gemaakt van speciale camera’s. De technologie dus is geheel contactloos en daardoor niet belastend voor de patiënt. Daarnaast heeft het potentie om de werkdruk van de verpleging te verlagen. Het kan tijdig waarschuwen als er een acute verslechtering van de patiëntconditie optreedt, wat vroegtijdig ingrijpen mogelijk maakt.

Waar en wanneer vindt het IMDI congres plaats?

Je bent van harte welkom op donderdag 6 oktober. Het programma duurt van 13.00 tot ongeveer 16.00 uur. Als afsluiting is er een feestelijke netwerkborrel.

Locatie
Bartholomeus Gasthuis Utrecht
Lange Smeestraat 40
3511 PZ Utrecht
Routebeschrijving

Aanmelden

Aanmelden voor deze bijeenkomst van via deze link. Tot donderdag 6 oktober in Utrecht!