Dank voor een zeer geslaagd Innovatiecafé!

Afgelopen donderdag vond in het Utrechtse Bartholomeus Gasthuis het eerste innovatiecafĂ© van 2018 plaats. Thema van deze editie was ‘Implementeren kun je leren’. Want wanneer moet je als zorgvernieuwer eigenlijk over implementatie gaan nadenken? En waar begin je precies? Een onderwerp waar veel interesse in is, merkten wij: de aanmeldingslijst zat al gauw vol. Een prachtige locatie, een bomvolle zaal, inspirerende implementatie-experts en de zon die door de ramen scheen: we kijken terug op een zeer geslaagd innovatiecafĂ©!

De bijeenkomst werd geopend door Zorg voor innoveren’s Inge Valstar en zorgvernieuwer Janneke de Groot van innovatieadviesbureau Amplitudo. Janneke nam ons mee op ‘de reis van de held’: aan het begin van een implementatieproces ervaart de zorgvernieuwer vaak vooral enthousiasme, maar dan slaat de twijfel toe. Haar advies: laat de overtuiging die je hebt over hoe het proces eruit zou moeten zien los! Uitdagingen horen erbij – benut de kans op te leren.

Na Janneke deelde Gera Welker, adviseur beleid en implementatie, haar belangrijkste lessen met het publiek. Blijf als zorgvernieuwer evalueren en monitoren, probeer je innovatie met zo veel mogelijk anderen te delen en verbeter op basis van hun feedback.

Tot slot interviewde Barbara van der Linden van ZonMw Odile Smeets van het Trimbos Instituut. Zij benadrukte de rol die eHealth kan spelen bij psychische problemen. Klachten als depressie of verslaving zijn vaak lastig om openbaar te bespreken. Online therapie is laagdrempeliger, en kan ervoor zorgen dat er eerder ingegrepen kan worden.

Implementatie-experts

De tweede helft van de middag was er de mogelijkheid om vragen te stellen aan implementatie-experts uit verschillende hoeken van het veld. En daar werd gretig gebruik van gemaakt: al gauw vormden zich clubjes en er werd druk gepraat, gediscussieerd en uitgewisseld.

‘De mogelijkheid om mijn situatie voor te leggen aan een ervaringsdeskundige, in dit geval Janneke de Groot, was voor mij heel waardevol’, zo vertelde een enthousiaste aanwezige. ‘We komen allemaal uit andere zorggebieden, maar iedereen is bezig met implementeren. Dat verbindt!’

En dat is precies waar wij op hoopten. Dank aan iedereen die aanwezig was en we hopen jullie allemaal weer te zien op het volgende innovatiecafé!

Vragen?

Kon je er niet bij zijn of heb je nog een vraag? Alle implementatie-experts zijn nu ook te vinden op onze website.