In 3 stappen je innovatie in de zorgverzekering

Je hebt het concept voor je zorginnovatie klaarliggen, het plan is er, maar is het nu zaak dat jouw innovatie betaald wordt. Hoe doe je dat? Hans Ossebaard van het Zorginstituut Nederland legt je uit hoe je in 3 stappen je innovatie in de zorgverzekering krijgt.

"Zorgondernemers met een innovatie vragen zich vaak niet af: wie gaat er betalen voor mijn dienst of product?", legt Hans uit. Volgens hem is het goed om hier van tevoren over na te denken. Je innovatie in de zorgverzekering krijgen is een van de manieren om betaald te worden. Door gedegen onderzoek te doen overtuig je zorgverzekeraars van de effectiviteit van jouw innovatie. In de video geeft Hans meer tips over de verschillende routes naar de zorgverzekering.

Mijn naam is Hans Ossebaard. Ik ben Adviseur Innovatie bij Zorginstituut Nederland. Zorgvernieuwers bedenken vaak een innovatie waarvan ze willen dat zoveel mogelijk mensen die gebruiken. Ze vragen zich vaak niet af: wie gaat er nu betalen voor mijn fantastische dienst of mijn fantastische product? De zorg is niet een gewone markt, dus dit is eigenlijk ook niet een gewone vraag. Ik ga drie stappen vertellen wat je het beste vooraf kan bedenken.

In 3 stappen je innovatie in de zorgverzekering

1. Onderzoek
Zorg in Nederland wordt op drie manieren betaald. Ofwel uit het basispakket, waarvoor iedereen verplicht verzekerd is; ofwel uit de aanvullende verzekering; ofwel out-of-pocket, direct. Je moet zorgverzekeraars overtuigen van de effectiviteit. Hoe doe je dat? Dat doe je met onderzoek. Goed onderzoek, onafhankelijk onderzoek, wetenschappelijk onderzoek.

2. Samenwerking
Daarvoor moet je samenwerken met universitaire onderzoeksgroepen en natuurlijk ook met wetenschappelijk beroepsverenigingen en uiteraard ook met patiƫnten, met zorgprofessionals, en degenen die uiteindelijk met jouw innovatie gaan werken. Als zij niet overtuigd zijn, wordt het sowieso niks.

3. Kennis
De derde stap is kennis. Zorg dat je de regels van de innovatie-arena kent. Er zijn zoveel wetten en regels. Er zijn verschillende routes om je innovatie te realiseren. Zorg voor innoveren kan je daarbij helpen. Zonder kennis van marketing, van communicatie, van planning, van fiscaliteit, van ICT, kom je niet ver. Anders blijft je doel een wens zonder plan.