Routes naar bekostiging

Je kunt verschillende paden bewandelen om betalende klanten te vinden voor je innovatie. Deze paden noemen we innovatieroutes.

We onderscheiden er vijf:

  1. Consumentenroute
  2. Aanbiedersroute
  3. Verzekeraarsroute
  4. Gemeenteroute
  5. Overheidsroute

Welke route is het meest geschikt voor jouw innovatie? Waarop moet je letten en hoe kun je een mogelijke gebruiker en/of financier het beste overtuigen van de meerwaarde van jouw innovatie? Bekijk de animatie 5 routes die jouw zorginnovatie naar de praktijk brengen.

Denk, in aanvulling op de inhoud van de video, ook altijd aan de volgende dingen:

  • Ga altijd uit van een behoefte. Het draait namelijk niet om jouw nieuwe technologie maar of de burger of patiënt er op zit te wachten en of het zorgsysteem het zal vergoeden.
  • Verkoop jouw (plan voor) innovatie vanaf het eerste moment alsof je het morgen al kunt leveren! Ken je doelgroep en de prijs van je product; bepaal je marketing.
  • Bepaal wie er voor jouw innovatie moet betalen: de patiënt/consument, de zorginstelling, de verzekeraar, gemeente, het zorgkantoor of de overheid. En ook waar de besparing zit en wie daarvan het meest zal profiteren.
  • Realiseer je dat de routes die wij beschrijven geen vooraf dichtgetimmerde stappenplanen zijn.

Heb je moeite met het duidelijk krijgen van (een van) de bovenstaande thema's? Stel ons dan een vraag en we helpen je verder op weg.

Welke overwegingen spelen er bij het kiezen van een route?

De keuze van de route bepaalt hoeveel tijd en middelen je moet investeren om jouw innovatie te vermarkten. Kies dus zorgvuldig welke route je het beste kunt bewandelen.

Op de website Innovatieroutes in de zorg vind je hulp en ondersteuning in het kiezen van de juiste route. Door per route een korte vragenlijst in te vullen krijg je een advies op maat, waarin tevens wordt ingegaan op de bewijslast die je moet verzamelen om partijen te overtuigen.

Terug naar het overzicht van de kennisbank