Subsidies en investeringen

De redenen dat je op zoek bent naar financiering kunnen uiteenlopen. Zo kan het zijn dat je een idee verder wil ontwikkelen, de technische haalbaarheid van je innovatie aantonen of misschien heb je financiering nodig om de groei van je bedrijf mogelijk te maken.

Voor deze en vele andere opties zijn er verschillende mogelijkheden. Hieronder vind je links naar organisaties die je mogelijk verder kunnen helpen.

Bekijk ook de pagina Financiële ondersteuning. Hier geven we een overzicht van een aantal subsidies of regelingen die bij ons bekend zijn en waarvan wij denken dat die voor jou als zorginnovator relevant kunnen zijn.

Subsidies en leningen

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en de Kamer van Koophandel (KVK) ondersteunen Nederlandse ondernemers met subsidiemogelijkheden, zakenpartners, kennis en regelgeving.

RVO
KVK

Veelgebruikte generieke regelingen

Deze lijst van veelgebruikte generieke ondernemersregelingen bevat links naar regelingen met een algemeen karakter: ze zijn niet toegespitst op een bepaald thema.

Aantrekken van risicodragend kapitaal (investeringen)

Wanneer je kennis of geld nodig hebt om je innovatie te ontwikkelen of te vermarkten, kan het interessant zijn om investeerders aan te trekken. Fondsen of individuen die bijvoorbeeld in ruil voor een deel van jouw aandelen willen investeren in je bedrijf. Maak daarnaast gebruik van je eigen netwerk en bestaande netwerken op het gebied van zorginnovatie. Binnen jouw netwerk van zakelijke contacten, familie en vrienden heb je al goodwill en vertrouwen. Als het tot (plannen voor) investeringen komt, maak dan heldere afspraken en zet ze op papier. Bekijk de website ikgastarten.nl en kapitaallokaal.nl voor handige tips.

Klik op de onderstaande links voor meer informatie over het aantrekken van investeringen.

Seed Capital Regeling (RVO)

Met de Seed Capital regeling ondersteunt de overheid innovatieve ondernemingen op technologisch en creatief gebied bij het verkrijgen van risicokapitaal. De Seed Capital Regeling is breder dan alleen de gezondheidszorg, maar via deze link vind je een gefilterd overzicht van de beschikbare fondsen die investeren in de Life Sciences and Health sector.

Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s)

De ROM’s hebben als doel het versterken van de regionale economie in het algemeen. Naast ondersteuning in innovatie en internationalisering, kan een ROM ook investeren in een onderneming. Bekijk een overzicht van de beschikbare ROM’s. Neem contact op met de organisatie in jouw regio om te kijken wat jullie voor elkaar kunnen betekenen.

Het is belangrijk dat je je realiseert dat elke investeerder iets vraagt in ruil voor zijn investering. Het is nagenoeg nooit gratis. Hoe groter het bedrag is dat een investeerder investeert, hoe meer of hoe sneller ze doorgaans hun investering terug willen zien.

Crowdfunding

Crowdfunding is een nieuwe manier om geld te verzamelen voor de ontwikkeling van een idee. Met een onlinecampagne kun je wereldwijd mensen mobiliseren om jouw kapitaalbehoefte voor een stukje mee te financieren. Er zijn tientallen platforms actief. Hieronder staan twee voorbeelden:

Symbid
Zorgfunders

Informatie over incubators en business accelerators

In Nederland ondersteunt een groot aantal organisaties ondernemers bij het ontwikkelen en vermarkten van hun product met kennis en netwerkactiviteiten. Veel van deze partijen richten zich ook op de zorg en zijn op zoek naar ondernemers met een interessante propositie. Hieronder vind je een aantal voorbeelden van incubators:

Dutch incubator
Faster Capital
Accelerator Nederland
Start Up Inc
Starterslift
Rockstart
Yes!Delft
Leiden Bio Science Park

Informatie over de financiering van onderzoek

ZonMw is de belangrijkste organisatie voor het financieren van gezondheidsonderzoek en het stimuleren van de toepassing van de ontwikkelde kennis. Jouw innovatie past mogelijk in een van de programma’s. Kijk voor meer informatie op de website van ZonMw.

De Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO) heeft het domein Toegepaste en Technische wetenschappen (TTW) dat zich inzet voor het bevorderen van technisch-wetenschappelijk onderzoek met toepassing en impact voor mens en maatschappij. Dit kennisplatform kent ook ondersteuning en prijzen voor onderzoeken. Kijk voor meer informatie op de website van TTW.

Daarnaast heeft het Nationaal Regieorgaan Praktijkgericht Onderzoek SIA interessante subsidiemogelijkheden als je onderzoek wil doen in samenwerking met een hogeschool. Kijk voor meer informatie op de website van SIA.

Je kunt ook denken aan andere organisaties die belang hebben bij het slagen van jouw innovatie. Bijvoorbeeld patiëntenverenigingen of gezondheidsfondsen die ook geld ter beschikking hebben om projecten te ondersteunen.

Gezondheidsfondsen
Patiëntenfederatie

Kijk voor meer informatie over het doen van onderzoek in onze kennisbank.

Terug naar het overzicht van de kennisbank