Op donderdag 4 april vindt het gratis Innovatiecafé van Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl plaats! Dit keer staat het innovatiecafé in het teken van het thema duurzaamheid in de zorg. Kom je ook? Meld je snel aan voor ons innovatiecafé en laat je inspireren door praktijkvoorbeelden en geleerde lessen over duurzaam innoveren in de zorg. 

Wat houdt het thema ‘duurzaamheid in de zorg' in?

Om de zorg duurzamer te maken, zijn er in de Green Deal Duurzame Zorg 3.0 afspraken gemaakt tussen de overheid, zorgorganisaties, banken, brancheorganisaties en zorgverzekeraars. De Green Deal Duurzame Zorg richt zich op vijf thema's:

Door zich te richten op deze thema’s en het stellen van concrete doelen, draagt de Green Deal Duurzame Zorg bij aan een transformatie van de zorgsector waarin de impact op het milieu minimaal is.

Door het delen van relevante kennis en ervaring over dit thema willen wij een bijdrage leveren aan het verder ontwikkelen en verspreiden van duurzame zorginnovaties.

Waar en wanneer vindt het innovatiecafé plaats?

Datum: donderdagmiddag 4 april 2024

Tijden
Inloop: 14.30 – 15.00 uur
Programma: 15.00 – 17.00 uur
Netwerkborrel: 17.00 – 18.00 uur

Locatie
Bartholomeus Gasthuis
Lange Smeestraat 40
3511 PZ Utrecht

Wie zijn de sprekers?

Eline Attema en Ype van Strien (Ministerie van VWS) over de Green Deal Duurzame Zorg 3.0

Eline Attema (Coördinator Green Deal Duurzame Zorg 3.0) en Ype van Strien (Programmacoördinator Duurzaamheid en Gezondheid) houden zich vanuit het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport bezig met het brede thema duurzaamheid en gezondheid en de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Tijdens hun presentatie gaan ze in op de doelstellingen die er liggen met betrekking tot duurzaamheid in de zorg én op de concrete stappen die hierbij worden genomen vanuit de Green Deal en vanuit het ministerie. Want hoe worden deze doelstellingen daadwerkelijk in de praktijk waargemaakt? 

Dieuwertje Drexhage (LAYCO) over velaÂź, de herbruikbare vacuĂŒmextractor

Dieuwertje is co-founder van LAYCO en vertelt je over hun missie om herbruikbare medische apparatuur te ontwikkelen om de zorg te verduurzamen en wereldwijd beter toegankelijk te maken. Het eerste product wat zij ontwikkelen is een gebruiksvriendelijke en herbruikbare vacuĂŒmextractor, velaÂź. VacuĂŒmextractie wordt gebruikt in de tweede fase van een bevalling, wanneer er problemen optreden bij moeder of baby. Om de uitkomsten voor moeder en baby te verbeteren kan vacuĂŒmextractie gebruikt  worden. Met de ontwikkeling van velaÂź zorgt LAYCO ervoor dat er enerzijds minder afval wordt gecreĂ«erd en minder CO2 wordt uitgestoten bij het uitvoeren van vacuĂŒmextractie. Anderzijds is hun doel om ervoor te zorgen dat vacuĂŒmextractie wereldwijd beter toegankelijk wordt met de potentie om wereldwijd maternal en neonatal mortality rates tijdens geboorte te verminderen. Tijdens haar presentatie neemt Dieuwertje je mee in haar lessons learned.

Tim Stobernack (Radboudumc) over duurzaam innoveren in de acute zorg

Tim Stobernack zal tijdens het innovatiecafé ingaan op duurzaam innoveren in de acute zorg. De spoedeisende hulp, operatiekamers en intensive care dragen aanzienlijk bij aan de negatieve milieu-impact van de zorgsector. Binnen het Radboudumc leidt Tim een onderzoekstraject dat zich richt op het in kaart brengen van de milieu-impact van deze zorgtrajecten. Door middel van dit onderzoek wordt handelingsperspectief geboden om de zorg op structurele wijze duurzamer te maken. Tijdens het innovatiecafé wordt verteld wat het Radboudumc allemaal doet op het gebied van duurzaamheid. Tim zal een aantal initiatieven presenteren en bespreken hoe deze kunnen dienen als inspiratie voor verdere stappen richting een duurzamere toekomst voor de acute zorg.

Wat ga ik doen?

Dagvoorzitter Suzanne Verheijden (Buro StrakZ) heet je van harte welkom en neemt je mee in de wereld van duurzame zorg. Je hoort inspirerende verhalen van de sprekers, waarna het tijd is voor discussie. De sprekers nemen dan de tijd om al jouw prangende vragen te beantwoorden. Vanaf 17.00 uur wordt de netwerkborrel feestelijk geopend en heb je tijd om andere zorginnovatoren, zorgprofessionals en zorgvernieuwers te ontmoeten.

Enthousiast? Schrijf je in!

Je kunt je aanmelden voor dit innovatiecafé via onderstaande knop. Na aanmelding ontvang je een bevestiging in je mailbox. Hier vind je alle praktische informatie. Let op: deze mail kan in je spambox terechtkomen.

Hopelijk tot 4 april!