Aandacht voor valpreventie
De subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie is gericht op technologische- of procesinnovaties die aansluiten op de Ketenaanpak Valpreventie. Hiermee willen we bijdragen aan het beter, sneller en duurzamer implementeren en opschalen van zorginnovaties die voor ouderen het risico op vallen verminderen, of zelfs helpen voorkomen. Maar wat houdt de Ketenaanpak Valpreventie precies in? En waarom is valpreventie zo belangrijk? In dit artikel hebben we een paar interessante bronnen voor je op een rijtje gezet.
Waarom is aandacht voor valpreventie belangrijk?
Het aantal ouderen dat met ernstig letsel terecht komt op de Spoedeisende hulp stijgt. Uit cijfers van het CBS blijkt dat er in 2023 zelfs 4 keer zo veel mensen overleden na een val dan 20 jaar geleden. Het onderwerp valpreventie is dus urgenter dan ooit. In het Gezond en Actief Leven akkoord (GALA) zijn daarom doelstellingen over valpreventie opgenomen, wat heeft geresulteerd in de Ketenaanpak Valpreventie.
Veiligheid NL
Op de website van Veiligheid NL is veel informatie over de Ketenaanpak Valpreventie beschikbaar. Hier vind je diverse tools, publicaties en praktijkvoorbeelden. Een paar voorbeelden zijn:
- Handreiking Ketenaanpak Valpreventie
Deze handreiking helpt gemeenten, GGD’en en lokale partners om aan de slag te gaan met de Ketenaanpak Valpreventie. - Valpreventieweek
Veiligheid NL organiseert jaarlijks de landelijke Valpreventieweek. In 2024 is de Valpreventieweek van 30 september tot en met 6 oktober. Op de pagina over de Valpreventieweek vind je o.a. een communicatietoolkit, een online valrisicotest en gratis e-learnings. - Een inclusieve aanpak valpreventie, hoe doe je dat?
Deze 9 principes voor een inclusieve aanpak valpreventie geven je tips, voorbeelden en hulpmiddelen om gezondheidsverschillen bij het thema valpreventie aan te pakken.
Hoe sterk sta ik
De publiekscommunicatie 'Ik sta sterk' maakt onderdeel uit van de ketenaanpak valpreventie binnen het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA) en is een samenwerking van het ministerie van VWS met Veiligheid NL. Op de website www.hoesterkstaik.nl staan tips voor ouderen om hun balans te verbeteren en een test om inzicht te krijgen in de valrisico’s.
De Juiste Zorg op de Juiste Plek
De Juiste Zorg op de Juiste Plek geeft informatie over o.a. het Integraal Zorgakkoord (IZA) en het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA). Op de pagina over de Ketenaanpak Valpreventie vind je een handig overzicht met relevante informatie.