In de vertrouwde omgeving van het Bartholomeus Gasthuis in Utrecht organiseerden Zorg voor innoveren en Zorginnovatie.nl het eerste Innovatiecafé van 2025. De 3 presentaties tijdens de middag van 2 april hadden Arbeidsbesparende innovaties in de zorg als gemeenschappelijk thema. Een brede verscheidenheid aan onderwerpen kwam langs; van zorgrobots tot de introductie van nieuwe technologie en de gedragsverandering die daarvoor nodig is.

Dagvoorzitter Suzanne Verheijden van Buro StrakZ nam de bezoekers van het Innovatiecafé mee door deze informatieve middag. Vanuit 3 presentaties werd het thema belicht vanuit verschillende invalshoeken. Overkoepelend kwam naar voren dat innoveren in het begin arbeidsintensief kan zijn. Maar door samen te werken, mensen te betrekken, gedrag te begrijpen en samen te leren, kan het vervolgens juist veel arbeidsbesparing opleveren. Zodat zorgprofessionals zich kunnen concentreren op wat echt belangrijk is.

Zorgrobot werkt arbeidsbesparend

Jan-Willem Heeg (Tinybots) liet als eerste spreker van de middag zien welke impact zorginnovatie kan hebben op de dagstructuur en zelfredzaamheid van cliënten.  Zorgrobot Tessa is een digitale zorgassistent die is bedoeld voor mensen met cognitieve beperkingen. De robot ondersteunt gebruikers in het (her)krijgen van autonomie in hun leven, zelfstandiger worden en langer thuis wonen. Jan-Willem Heeg beschreef het traject dat Tinybots doorliep van bewezen technologie tot regionale opschaling. Hij liet zien hoe zorgrobot Tessa aantoonbaar tijd bespaart, mits goed ingebed in processen en gedrag. Implementatie, adoptie en keuzes maken zijn daarin essentieel. Jan-Willem gaf tot slot de belangrijke boodschap mee:  ‘Een technologie is niet arbeidsbesparend, een arbeidstechnologie wordt arbeidsbesparend.’

Efficiënter werken met regionaal samenwerkingsverband

De presentatie over de Toolkit Zorgtechnologie door Mandy Schreuder (VIVA! Zorggroep) en Peter Hendrikx (Omring) illustreerde mooi hoe samenwerking tussen organisaties een set praktische tools opleverde. Zij deelden hun ervaring over hoe om te gaan met weerstand en het creëren van gezamenlijke kaders. Omring, VIVA! Zorggroep, Evean en De Zorgcirkel werken in de regio Noord-Holland sinds 2019 samen vanuit hun VGZ -subsidie om technologie te helpen implementeren. Zo werken zij samen aan de ontwikkeling van een toolkit die zorgorganisaties hierbij kan helpen. Van de toolkit is inmiddels een demoversie beschikbaar, die door organisaties in de regio geleend kan worden.

De samenwerkende organisaties ontmoeten elkaar steeds vaker om te bekijken waar ze elkaars activiteiten kunnen aanvullen. Waar ze elkaar 10 jaar gelden nog vooral als concurrenten zagen, werken ze nu samen als organisaties die elkaar helpen en voorkomen dat zaken dubbel worden gedaan. 

Mandy en Peter benadrukten het doen van kritisch onderzoek rond innovatie. Daaruit blijkt namelijk dat een technologische innovatie niet zozeer gaat over het product, maar over het omgaan met het product. Binnen de VIVA! werd gekeken naar hoe gaan zij omgaan met technologie en daarin bleek dat het sturen op producten of aantallen totaal niet werkt. Een geslaagde adoptie draait om gedrag en visie, waarbij kennis delen, discussie voeren en elkaar kunnen helpen, een grote rol spelen.

Dagvoorzitter Suzanne Verheijden vestigde aansluitend op deze presentatie, de aandacht op de publicatie Minder geleur met een ambassadeur. Dit boekje over de rol van de digicoach en de ambassadeur zorgtechnologie, werd gelanceerd tijdens de recente Zorg & ICT beurs, en is voor iedereen te downloaden.

Gedragsverandering

De presentatie van Matthijs Klok en Simone Heilijgers (Vilans) maakte met de laatste presentatie van de middag de cirkel rond. Zij beschreven hoe gedragsverandering de implementatie van zorgtechnologie bevordert. Nieuwe technologie vraagt om tijd, aandacht en ondersteuning bij het aanleren van kennis en vaardigheden. Voor een succesvolle implementatie is het daarom belangrijk dat er ook aandacht is voor motivatie, vaardigheden én de omgeving waarin zorgprofessionals werken. Ondersteuning van medewerkers en middelen is niet genoeg, ook sociale steun is cruciaal voor gedragsverandering. Matthijs en Simone benadrukten daarom dat het belangrijk is om een omgeving te creëren die verandering draagt – met visie, strategie, structuur en borging.

Vilans zet daarvoor het programma Innovatie Impuls 2 in. Daarnaast wordt de InnovatieRoute ingezet; een interactieve tool die projectleiders en innovatiemanagers ondersteunt bij het succesvol implementeren en opschalen van zorgtechnologie in de gehandicaptenzorg.

Volgende innovatiecafé

Noteer alvast de datum van het volgende innovatiecafé: 8 oktober 2025, van 14.00 tot 17.00 uur, weer in het Bartholomeus Gasthuis, Utrecht. Naast interessante presentaties over een nieuw thema zijn er ook dan discussies over stellingen en een nuttige netwerkborrel als afsluiting.

Wil je op de hoogte blijven van alle update over onze innovatiecafés en matchingevents? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn.