Zorgpersoneel dat uitstroomt wegens een fysieke beperking? Dat is niet langer nodig bij Zorgwaard. Deze VVT-organisatie zet deze mensen slim in, waardoor zij toch het werk kunnen blijven doen waar zij goed in zijn. Met subsidie uit de Stimuleringsregeling E-health Thuis (SET) schaalde Zorgwaard beeldzorg op, met daarbij een centraal beeldzorgteam. Een mooie bijvangst uit dit project is dat zorgpersoneel dat vanwege een fysieke beperking niet meer ‘aan het bed’ kan staan, toch op afstand beeldzorg kan verlenen.

Centraal beeldzorgteam levert zorg vanaf kantoor

De druk op de zorg is groot en het zorgpersoneel is schaars. Tegelijkertijd zijn zorgmedewerkers mensen die vaak bewust voor deze baan hebben gekozen, vanuit een passie. Hoe jammer is het dan als dit zorgpersoneel niet ‘aan het bed’ kan werken vanwege een fysieke beperking? Gelukkig is daar een mooie oplossing voor bij Zorgwaard. Tijdens hun SET-project implementeerden zij beeldzorg, met daarbij een centraal beeldzorgteam. Dit is een team dat vanaf kantoor werkt en consulten met cliënten via beeldbellen verzorgt. Denk aan ondersteuning bij dagstructuur, medicatie-inname of wondzorg. Waar het personeel bijvoorbeeld voorheen drie keer per dag langs ging bij een cliënt om medicatie toe te dienen, kan dit nu op afstand gebeuren.

Zorgpersoneel uit ziektewet dankzij beeldzorg

Aafke de Vrij, projectleider innovatie en ontwikkeling bij Zorgwaard, vertelt: 'In ons beeldzorgteam hebben 4 van de 6 medewerkers een fysieke beperking. Dankzij de beeldzorgoptie kunnen wij deze gekwalificeerde personeelsleden tóch aan het werk houden. Een prachtige oplossing.'

Aafke noemt een aantal voorbeelden: 'Wij hebben een medewerker met versleten knieën, waardoor bukken en lopen lastig is. Deze medewerker belandde veelvuldig in de ziektewet. Inmiddels is diegene voor de volledige contracturen ingezet bij het beeldzorgteam en daarmee volledig uit het verzuim. Een andere medewerker zit tegen de pensioengerechtigde leeftijd aan en heeft ervoor gekozen om gedeeltelijk bij het beeldzorgteam te werken en gedeeltelijk intramuraal op een woongroep. Zo kan deze medewerker op een vitale manier het pensioen bereiken. Ook is er een jonge medewerker in dienst, die eigenlijk de zorg uit zou stromen vanwege een fysieke aandoening. Inmiddels is diegene helemaal uit het verzuim en volledig inzetbaar binnen het beeldzorgteam.'

Ben je benieuwd naar de nodige vaardigheden van de beeldzorgmedewerker en de grote voordelen voor cliënten? Lees het hele artikel en bekijk de video op de website van ZonMw.