Werken aan duurzame zorginitiatieven: bereid je subsidieaanvraag voor

Op dinsdag 5 augustus 2025 opent de 2e en tevens laatste ronde Implementatie- en opschalingscoaching (IOC) die is gericht op duurzame zorginitiatieven. Op deze datum publiceren we ook de subsidieoproep met alle voorwaarden. Wil jij met jouw organisatie een bijdrage leveren aan zorgsector met zo min mogelijk impact op het milieu? En overweeg jij een subsidieaanvraag te doen? Hierbij delen we alvast meer informatie, zodat je binnenkort je aanvraag goed en volledig kunt indienen.
Met de IOC Duurzame Zorginitiatieven ronde 2 kun je ondersteuning krijgen bij de implementatie en opschaling initiatieven die aansluiten op de 5 thema’s van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Deze initiatieven hebben als doel om een bijdrage te leveren aan een transformatie van de zorgsector met zo min mogelijk impact op het milieu. Deze tweede en tevens laatste ronde is een vervolg op de eerdere ronde Implementatie- en opschalingscoaching Duurzame Zorginitiatieven uit 2024.
Wie kan aanvragen?
Een aanbieder van zorg en/of ondersteuning vallend onder één van de volgende stelselwetten:
- Zorgverzekeringswet (Zvw)
- Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo)
- Wet langdurige Zorg (Wlz)
- Jeugdwet
- Wet publieke gezondheidszorg (Wpg)
Wat kan je aanvragen?
Je kunt maximaal € 15.000,- subsidie aanvragen voor je project met een looptijd van maximaal 6 maanden. Met de subsidie kun je een externe implementatie- en opschalingscoach inhuren of een eigen personeelslid als duurzaamheidcoördinator vrijstellen. Een combinatie van beide mag ook.
De coach en/of duurzaamheidscoördinator adviseert over en begeleidt bij een implementatie- en opschalingsvraagstuk op het gebied van duurzame zorginitiatieven.
Waarvoor kun je de implementatie- en opschalingscoaching inzetten?
De initiatieven moeten aansluiten op thema’s van de Green Deal Duurzame Zorg 3.0. Hierin richt thema 3 zich op het verminderen van de CO2-uitstoot. Voorbeelden van initiatieven die hierop kunnen aansluiten zijn:
- initiatieven om de vervoersvorm van personeel of patiënt te veranderen;
- het vormgeven van plannen om het energieverbruik van de zorginstelling/locatie te verminderen;
- het inzetten van een CO2-routekaart voor uw organisatie en plannen van maatregelen om CO2-reductie te bewerkstelligen;
- het vormgeven van plannen om de zorginstelling te vergroenen d.m.v. tuinen, dakparken of groene binnenplaatsen.
Hoe bereid ik mijn aanvraag goed voor?
- Bedenk goed welk initiatief je wil aanpakken en ga alvast op zoek naar een geschikte coach / interne duurzaamheidscoördinator:
- De subsidie mag alleen ingezet worden voor personele kosten van de coach en/of duurzaamheidscoördinator.
- Je kiest een externe coach zelf uit en huurt deze ook zelf in. De coach mag het afgelopen jaar geen vast dienstverband hebben gehad bij de organisatie die de subsidieaanvraag doet. Meer informatie hierover vind je hier.
- Een duurzaamheidscoördinator is in loondienst van de aanvragende organisatie en heeft voldoende ervaring met het thema duurzaamheid. Of doet deze ervaring op door samen te werken met de externe coach.
- Om een aanvraag in te dienen heb je een account nodig van het systeem Mijn ZonMw. Als je dat nog niet hebt, kun je dit hier aanmaken.
- Subsidieaanvragen worden beoordeeld op volgorde van binnenkomst.
- Het aanvraagproces is veranderd ten opzichte van de eerdere rondes. Op 6 augustus, 20 augustus, 3 september en 17 september 2025 organiseren wij (online) informatiebijeenkomsten waarin we dit proces verder toelichten. Je kunt je aanmelden via deze link.
Wanneer kun je je aanvraag indienen?
De regeling is nu nog niet geopend voor aanvragen. Indienen is mogelijk vanaf dinsdag 5 augustus 2025, 14.00 uur, tot dinsdag 30 september 2025, 14.00 uur. Als het beschikbare budget eerder is uitgeput dan sluit de oproep eerder. De voorwaarden worden op dinsdag 5 augustus 2025 op moment van opening bekendgemaakt. De voorwaarden in de subsidieoproep zijn leidend, lees deze voorwaarden dus goed door.
Is de subsidieoproep geopend? Dan helpt het handige stappenplan hieronder je verder. Hierin zie je wat er wanneer van je wordt verwacht.
Blijf op de hoogte!
Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en volg ons op LinkedIn om op de hoogte te blijven van alle informatie rond deze subsidie.
Heb je nu al een innovatievraagstuk waar je hulp bij nodig hebt? Stel je vraag via ons adviesloket voor advies op maat. Onze experts helpen je graag verder.