Zorg voor innoveren organiseert sinds 2020 de succesvolle voucherregeling voor Implementatie- en opschalingscoaching. Deze coachingstrajecten blijken goed te bevallen. De coaches helpen ondernemers concreet op weg bij de implementatie of opschaling van hun innovatie. Sander Kamphuis (24), co-owner van Moovd, maakte ook gebruik van deze voucherregeling. Het coachingstraject heeft hen geholpen ten tijde van grote verandering binnen de zorg: de nieuwe wet- en regelgeving omtrent de MDR, die op 26 mei 2021 van kracht ging.

Sander: “Moovd heeft een belangrijke missie: behandeltrajecten in de zorg naar een nog hoger niveau tillen door deze effectiever en efficiënter te laten verlopen. Dit doet Moovd door het digitaliseren van twee bewezen behandelmethoden; digitale exposure therapie en digitale EMDR (Eye Movement Desensitization and Reprocessing). Door deze verandering worden therapieën toegankelijker gemaakt omdat fysieke barrières weg worden genomen en deze online mogelijk te maken.” De therapieën die Moovd ontwikkelt dragen bij aan het oplossen van de capaciteitsproblematiek in de geestelijke gezondheidszorg. De therapieën zijn vooral gericht op trauma’s, angst, maar ook op preventie en zelfredzaamheid. “Deze therapieën zijn inmiddels gevalideerd en ontwikkeld. En daar kwam de nieuwe Verordening medische hulpmiddelen (MDR) om de hoek kijken.”

Hulp van een implementatie- en opschalingscoach

“Toen we in 2020 het product op de markt wilden brengen, liepen we al tegen de MDR aan. Ons product moet aan vele eisen voldoen. We gingen op onderzoek uit en kwamen erachter dat het diepgaande materie is, heel nieuw voor ons. We besloten daarom hulp in te schakelen van een coach. Zo stuitten we op de subsidie van Zorg voor innoveren: de implementatie- en opschalingscoaching.” Deze subsidieregeling biedt financiële ondersteuning bij een implementatie- of opschalingsvraagstuk van een zorgaanbieder of ontwikkelaar van een zorginnovatie. Met de subsidie kan je een externe implementatie- en opschalingscoach inhuren. De coach biedt advisering bij de implementatie en opschaling die nodig is om een innovatie verder te brengen in de zorg.

portret van Lotte Olbertz

Beeld: ©Unitron Regulatory

Lotte Olbertz

De samenwerking

Sander krijgt onder andere hulp van Lotte Olbertz, Regulatory Support team member bij Unitron Regulatory. Lotte onderzoekt of een apparaat een medisch hulpmiddel is en onderzoekt of dit voldoet aan de medische wet- en regelgeving. Vervolgens geeft zij advies over hoe de benodigde documentatie en het kwaliteitssysteem kan worden opgesteld. Lotte heeft enkele reviews gedaan en advies gegeven. Sander: “Daar zijn we supertevreden over, nu weten we beter wat we moeten doen om te voldoen aan de nieuwe wet- en regelgeving rondom de MDR.” 

Lotte: “Unitron Regulatory biedt volledig advies en support bij het verkrijgen van een CE-markering. Moovd heeft specifieke vragen aan ons gesteld, zoals het reviewen van de post-market surveillance procedure. Vervolgens heeft Moovd de review input in de procedure verwerkt. Ondanks corona hebben we een fijne samenwerking gehad en online het project efficiënt kunnen bespreken!”

Tips van Sander en Lotte

Sander: “Denk niet te licht over de MDR. Je moet hier veel uren in investeren om de documentatie, processen en handboeken op orde te hebben. Wat ook goed is, want dit is iets essentieels wat je voor elkaar moet hebben. Hiermee zetten we de norm voor digitale therapieën in Nederland en streven we naar een zo goed mogelijk, veilig en betrouwbaar product. Begin op tijd! Als een partij claimt dat ze een digitale therapie uitbrengen in wat voor segment in de zorg dan ook, dan moet de MDR certificering op orde zijn. Anders nemen mensen je niet serieus. Jouw digitale therapie heeft namelijk impact op mensen. De MDR draagt bij aan vertrouwen en veiligheid in de zorg.”

Lotte: “Lees de MDR. Het is misschien taaie kost, maar wel noodzakelijk! Vervolgens kun je een coach, zoals een medewerker van Unitron Regulatory, inschakelen voor tips, advies en reviews. Daarbij kun je de subsidie Implementatie- en opschalingscoaching van Zorg voor innoveren gebruiken. Subsidie is nooit een doel op zich, maar een stimulatie om op een betere manier je doel te verwezenlijken.” 

Dien je aanvraag in

Wil je ook gebruikmaken van een Implementatie- en opschalingscoach? Op 1 september 2021 opent ronde 5, de laatste ronde, van de Implementatie- en opschalingscoaching. Lees hier alvast hoe je je aanvraag kunt voorbereiden.