Voor mensen met diabetes type 2 wordt een persoonlijke leefstijlaanpak geadviseerd om de negatieve gevolgen van deze aandoening te beperken. Die aanpak bestaat onder andere uit adviezen over voeding en bewegen, begeleiding bij gedragsverandering en afbouwen van medicatie. De uitdaging is die nieuwe leefstijl vol te houden als de ondersteuning van een begeleider stopt. TNO deed onderzoek naar hoe apps helpen bij het volhouden van gezond gedrag, gefinancierd door het Diabetes Fonds. De resultaten zijn verzameld in een overzichtelijke factsheet.

Aan het onderzoek deden 19 mensen met diabetes type 2 mee. Daaraan voorafgaand kregen zij al persoonlijke begeleiding voor een gezonde leefstijl. De deelnemers probeerden één of meer apps uit die helpen bij het volhouden van de leefstijl. Dat deden ze twee keer een maand lang. Ze leverden feedback en vergeleken de apps.

Waaraan apps moeten voldoen

Uit het onderzoek blijkt dat mensen die persoonlijke begeleiding volgden, daarna een app nodig hebben die ook persoonlijk ondersteunt en adviseert. De deelnemers konden sommige adviezen niet vinden in de apps. Daardoor kregen ze adviezen over koolhydraatbeperkt voedsel niet mee. Daarnaast gaven ze aan adviezen te missen over wat je wel en niet mag eten en hoeveel je mag eten.

Factsheet

Conclusies en aanbevelingen waaraan apps moeten voldoen, zijn verzameld in een factsheet. Hierin zijn ook tips opgenomen van onderzoekers, ontwikkelaars en ervaringsdeskundigen voor de ontwikkeling van nieuwe apps. Die gaan er over hoe apps nog beter kunnen ondersteunen bij het volhouden van een gezonde leefstijl. 

De factsheet kan ook worden toegevoegd aan leefstijlprogramma’s als een 'hoe-nu-verder?’ na afloop van het programma.

Bron: Diabetesfonds