Digivaardigheid

Steeds meer zorginnovaties en -toepassingen zijn volledig digitaal of draaien gedeeltelijk op technologie. Voor succesvolle implementatie en gebruik van deze e-health toepassingen is een bepaald niveau van digivaardigheid nodig onder medewerkers.

Het is daarom belangrijk dat je onderzoekt hoe het gesteld is met de digivaardigheid van jouw werknemers vóórdat je begint met de implementatie van digitale zorginnovaties,. En of hier mogelijk nog iets aan gedaan moet worden. Wanneer dit niveau niet voldoende is, kan het de (duurzame) implementatie van jouw zorginnovatie in gevaar brengen. Het trainen van je werknemers kan een goede oplossing zijn.

Coalitie Digivaardig in de zorg

Er zijn veel zorgorganisaties die ook met deze ontwikkeling te maken hebben. Zij hebben samen de krachten gebundeld en de coalitie Digivaardig in de zorg opgestart. Dit is een netwerk van een groot aantal (zorg)organisaties die zich samen inzetten om de zorg(professionals) digivaardiger te maken. Zij ontwikkelen (leer)materialen waar andere organisaties mee aan de slag kunnen, organiseren jaarlijkse werkconferenties en hebben op hun website veel informatie staan over hoe je ervoor zorgt dat jouw organisatie digivaardig wordt. 

Neem bijvoorbeeld een kijkje in hun starterspakket; welke stappen moet je zetten om aan de slag te gaan met digivaardigheid in jouw organisatie en om deze te verbeteren?

Subsidie voor digicoaches

Vanuit Zorg voor innoveren is er gewerkt aan een voucherregeling waarmee mensen binnen hun eigen zorgorganisatie getraind kunnen worden tot digicoach. Deze digicoach kan anderen uit de organisatie helpen bij de implementatie en het gebruik van de digitale zorgtoepassingen. Door iemand binnen de eigen organisatie op te leiden blijft de kennis verankerd in de organisatie en is deze ook altijd dichtbij en toegankelijk.

De voucherregeling is inmiddels geopend en heeft een deadline van 14 januari 2021.

Houd onze website en de nieuwsbrief in de gaten voor meer informatie.

Terug naar het overzicht van de kennisbank