Om de hoge kwaliteit van ons zorgsysteem ook op de lange termijn te borgen, is het nodig de zorg slimmer te organiseren. ZonMw wil kennis hierover verder brengen om de zorg te verbeteren naar passende zorg. Implementatiespecialisten Sarah Slaghuis en Gerjanne Vianen vertellen over 2 nieuwe rondes waarin subsidie beschikbaar is voor de implementatie van kennis en innovaties uit diverse lopende programma’s van ZonMw. Deadlines van deze rondes zijn 13 september respectievelijk 4 oktober 2022. 

Waarom deze rondes?

In het coalitieakkoord is passende zorg een centraal thema. Passende zorg is zorg die gaat om gezondheid in plaats van ziekte, die de juiste zorg op de juiste plek is, die waarde gedreven is (doelmatig) en die samen met en rondom de patiënt tot stand komt (samen beslissen).
Sarah Slaghuis: “Het ministerie van VWS heeft recent middelen uit het coalitieakkoord gereserveerd voor ‘passende zorg als norm in de Zorgverzekeringswet (Zvw). Met deze extra middelen konden we deze rondes uitbreiden zodat nu meer ruimte is om bestaande kennis en innovaties uit lopende programma’s van ZonMw te laten landen in de praktijk. Daarnaast zetten we in op het opleiden van Implementatie Fellows. Nieuwe initiatieven en verbindingen door partijen in het veld moeten de noodzakelijke veranderingen naar passende zorg verder gaan brengen.”

Implementatie van kennis uit afgeronde projecten

In de ronde 'Implementatie van kennis en interventies voor passende zorg in de praktijk' kan subsidie worden aangevraagd voor afgeronde ZonMw-projecten uit de programma’s DoelmatigheidsOnderzoek (DO), Goed Gebruik Geneesmiddelen (GGG) en Translationeel Onderzoek (TO). Voor het Actieprogramma Grip op Onbegrip (AGO) kunnen ook nieuwe, losstaande, implementatieprojecten worden ingediend. Slaghuis: “In deze ronde nodigen we zorg- of onderzoeksinstellingen uit om een aanvraag in te dienen voor een afgerond project met mooie resultaten dat nog een extra stap kan gebruiken om de toepassing in de praktijk of passende zorg te bevorderen. Als projectresultaten van samenhangende afgeronde projecten worden gebundeld tot één implementatieaanvraag zien we dat als pré. Het kan gaan om de implementatie, verspreiding of doorgeleiding van kennis en interventies; zorgbreed van huisartsenzorg, paramedische zorg, verpleegkundige zorg, de geestelijke gezondheidszorg tot medisch specialistische zorg. Implementatieprojecten vereisen meestal een aanpak gericht op samenwerking tussen professionals en (zorg)organisaties uit verschillende zorgsectoren. Bijvoorbeeld het vinden van oplossingen voor problemen waar zorgverleners en patiënten tegenaan lopen in de praktijk.”  

Meer informatie en subsidie aanvragen

Meer informatie over de implementatie Fellowships, spreekuren en de subsidies lees je op de website van ZonMw.