Ruim 110.000 65-plussers belanden jaarlijks op de Spoedeisende Hulp na een val. Naast het persoonlijke leed leidt dit tot hoge zorgkosten. Gelukkig kunnen veel valincidenten worden voorkomen. Ouderen die thuis wonen kunnen hun risico verkleinen door valpreventie: het trainen van spieren en balans, gezonde voeding en regelmatige oogcontroles.

Om valpreventie landelijk beter te organiseren, is in 2023 de ketenaanpak Valpreventie gestart. De Rijksoverheid, gemeenten, zorgverzekeraars werken hierin samen volgens vier stappen:

  1. Signaleren welke ouderen een verhoogd valrisico hebben,
  2. In kaart brengen welke factoren dat risico vergroten,
  3. Aanbieden van valcursussen,
  4. Stimuleren van structureel sporten en bewegen.

Uit de jaarlijkse monitor van het RIVM blijkt dat in veel gemeenten in 2023 een begin is gemaakt met deze aanpak. In 265 gemeenten worden erkende valcursussen aangeboden. Toch worden nog niet overal alle stappen van de keten uitgevoerd. Vooral het bepalen van risicofactoren blijkt lastig, mede doordat er onduidelijkheid is over wie deze beoordeling moet doen – de huisarts, fysiotherapeut of ergotherapeut.

De samenwerking tussen gemeenten, GGD’en, zorgverzekeraars en andere betrokken partijen groeit, maar de uitvoering van de volledige ketenaanpak is nog volop in ontwikkeling. Er is nog onvoldoende informatie om te bepalen of de landelijke doelen voor valpreventie al worden gehaald.

Benieuwd naar de uitgebreide resultaten, cijfers en conclusies?

Lees de volledige Monitor Valpreventie 2023 en eerste helft 2024 op de website van het RIVM.

Ben jij betrokken bij de uitvoering van de Ketenaanpak Valpreventie? En kun je hulp gebruiken bij de implementatie en opschaling van technologische- of procesinnovaties die hierop aansluiten? De subsidieregeling Implementatie- en opschalingscoaching Technologie voor Valpreventie kan jouw organisatie hierbij ondersteunen. Lees meer over deze subsidie op onze website en dien je aanvraag in!